De onthulling van de boom bij het Hospice in Voorburg (foto: pr).
De onthulling van de boom bij het Hospice in Voorburg (foto: pr).

Soroptimisten planten bomen in Nederland en in Mali

do 2 dec 2021, 10:00 Actueel

Voorburg - De feestelijke onthulling van een geplante walnotenboom bij het Hospice in Voorburg op vrijdag 26 november symboliseerde de start van het driejarige bomenproject 100xTrees4Life van Soroptimist International.

Dit bomenproject wordt lokaal en internationaal gerealiseerd. Wethouder Floor Kist, verantwoordelijk voor Water en Groen, en Joke Campo, Hoofd Coördinator van het Hospice, onthulden een bordje bij de boom. Daarnaast zijn er diverse gele en blauwe biologische bollen geplant, de kleuren van de Soroptimisten.

Het 100xTrees4Life project is een samenwerking tussen TreeAid en Soroptimist International. Soroptimisten wereldwijd bestaan dit jaar 100 jaar en om dit te vieren nemen zij zich voor om zoveel mogelijk bomen te planten in Mali en in eigen land. Met dit landelijke project hopen zij fondsen te werven om dit bomenproject te kunnen financieren en de wereld een beetje mooier te laten zijn, in Nederland maar vooral ook in Mali.

Mali is geen gemakkelijke plaats om een vrouw te zijn. Er is vaak weinig voedsel voor hun kinderen en er zijn weinig manieren om geld te verdienen. De meeste vrouwen zijn afhankelijk van landbouw om te overleven. De toenemende droogte en ontbossing maakt het nog moeilijker. Soroptimist International steunt het programma SheGrows dat 1.000 vrouwen in Mali wil helpen om bomen te planten en te onderhouden, voedsel te verbouwen en een inkomen te verwerven. De vrouwen krijgen training in belangrijke bedrijfsactiviteiten en apparatuur om de verwerking van boomproducten efficiënter te maken. Malinese vrouwen die meedoen werken aan een beter bestaan en een beter leefbare omgeving. Ook hun gezinnen profiteren ervan. Door het planten van heel veel bomen dragen de Nederlandse Soroptimisten bij aan de groei van de Great Green Wall. Dit moet een groene strook van 7.000 km worden van Senegal in West-Afrika tot Djibouti in Oost Afrika, die het Saharazand tegenhoudt en 50 miljoen hectare land herstelt.

Naast het planten van de walnotenboom, gaan Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. en drie andere Soroptimistclubs uit de regio Haaglanden zich in de komende jaren samen sterk maken voor meer bomen in onze leefomgeving en meer voedselbomen voor gezinnen in Mali. Gezamenlijk worden fondsen geworven ten behoeve van het lokale project Het Voedselbuurtbos GeuzeGroen in de Nieuwe Driemanspolder. 

De Soroptimisten hopen dat zoveel mogelijk mensen en/of ondernemers hen willen steunen om fondsen te werven. “Hoe geweldig zou het zijn als wij als gemeenschap in staat zijn om onze eigen leefomgeving te vergroenen én de leefsituatie van vrouwen en hun gezinnen in Mali te verbeteren”, aldus Cassandra Rienstra van Soroptimisten Voorburg Rijswijk e.o. 

Uit de krant