Veel sneeuw op takken van groenblijvende heesters kan je er beter afschudden (foto JB).
Veel sneeuw op takken van groenblijvende heesters kan je er beter afschudden (foto JB).
doen met groen

Zo komen onze planten de winter door

Actueel 72 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen.Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl.

Het nieuwe tuinjaar is begonnen, maar in de tuin is nog niet veel te doen. Als de zon gepaard gaat met lichte tot strenge vorst moeten we vorstgevoelige wintergroene struiken beschermen tegen uitdrogen. Door de zon op het blad vindt verdamping plaats, zonder dat de wortels dat kunnen aanvullen. Je kunt struiken eventueel afdekken met coniferengroen of noppenfolie. Bij zware sneeuwval kunnen de takken van coniferen scheuren. Het helpt dan als je de sneeuw eraf schudt. 

Bomen als Berk, Walnoot en Esdoorn, die in het voorjaar een sterke sapstroom hebben, kan je het beste nu snoeien of anders wachten tot de zomer. Kies daarvoor een dag dat er geen vorst wordt verwacht. De winter is ook een moeilijke periode voor veel kamerplanten. De centrale verwarming zorgt voor droge lucht, waardoor ze meer dan gewoonlijk vocht verdampen. Loop ze wekelijks na en houd het gietertje bij de hand. De kluit mag niet uitdrogen, maar ook niet te nat worden. Als je je vinger in de aarde drukt moet er wat aarde aan blijven kleven. Dat is het goed. Zet planten niet te donker en liefst niet boven de verwarming.

Wist je dat de orchidee Phalaenopsis zelf aangeeft, wanneer hij water nodig heeft? Groene wortels betekent: ik heb water genoeg. Als de wortels grijs worden zijn ze te droog. In de potten zit meestal boomschors o.i.d. Het water zakt gelijk uit de pot. Beter is het om ze een minuut of 5 te dompelen in water op kamertemperatuur, zodat de wortels zich kunnen volzuigen.

Planten die zonder wortels groeien, de zogenaamde luchtplanten, zoals de Tillandsia, kunnen slecht tegen droge lucht. Laat ze even drijven in lauw water of geef ze een douche. Varens houden helemaal niet van droge lucht. Heb je een badkamer met venster, kan je ze daar naar toe verhuizen. Kamerplanten kennen ook een winterrust. Omdat er minder licht is stagneert de groei. Gun ze die rust en wacht met mest geven tot maart als er meer licht is en het groeiseizoen weer begint.

Uit de krant