Wijkagent Rusha Rijsenbrij (foto: politie LV).
Wijkagent Rusha Rijsenbrij (foto: politie LV).
DE WIJKAGENT

Rusha Rijsenbrij waakt over wijken

Actueel 500 keer gelezen

Rusha Rijsenbrij is de wijkagent van Park Veursehout, de Zijdebuurt, Heuvelwijk, Raadhuiskwartier en Verzetsheldenwijk in Leidschendam.

Rusha is sinds 2019 hoofdagent in Leidschendam. Van november 2020 tot mei 2021 heeft zij zich nog beetje georiënteerd op haar wijken, waarna zij wijkagent is geworden. 

De wijk van Rusha kent vele gezichten. Over het algemeen zijn Park Veursehout, De Zijde, het Raadhuiskwartier en de Verzetsheldenwijk het rustigere deel van de wijk, met af en toe wat inbraken, burengerucht en familieproblemen.

De Heuvelwijk – en dan voornamelijk het noordelijke deel dat ook valt onder het aandachtsgebied Leidschendam Noord – kent wat meer sociale problematiek. “Je kunt dan denken aan problemen van alleenstaande ouders met kinderen of problemen in relationele sferen. Ook krijgen we wel eens te maken met verwarde personen. Mede door Corona zijn mensen in deze tijd eenzaam en ook dat kan voor problemen zorgen”, aldus Rusha. “Als ik word gebeld voor advies, probeer ik mensen te koppelen aan een van de partners. Soms leg ik contact met bijvoorbeeld maatschappelijk werk, de GGD en/of de GGZ. Soms is een luisterend oor genoeg. Het minste wat ik kan doen is de mensen door te verwijzen naar de juiste instantie.” 

“In mijn wijk wonen wel 80 nationaliteiten, het is mooi om te zien hoe dat allemaal met elkaar samenleeft. Er zijn ook bijna geen culturele conflicten.” 

De wijkagent is verder erg blij met het jongerencentrum van SenW aan de Dobbelaan in de Heuvelwijk. “Het team van SenW is enthousiast en organiseert veel activiteiten voor de jongeren. Soms sluit ik aan en maak ik ook hier contact met de jongeren”, laat Rusha weten. “Ik wil de jongeren wel de ruimte bieden om te ontspannen. Als zij rondhangen zijn wij echt niet van het gelijk om een ID vragen en hn weg te jagen maar ze moeten geen rommel achterlaten, dus de boel netjes opruimen.

Dat is ook wel de kern van het werk van de wijkagent. “Verbinding zoeken”, geeft Rusha aan. “Het gesprek aangaan en jongeren vragen wat zij willen om zo te zien wat wij kunnen doen om hen te helpen. Ik wil laagdrempelig zijn.”

Buurtbewoners, jong en oud, kunnen altijd op de eerste maandag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur terecht op het spreekuur van de wijkagent aan de Burgemeester Velthuijsenlaan 244a. Daarbij zijn ook de gemeente, de woningbouw en handhaving aanwezig. Verder is er ook het tweewekelijkse live vragenuurtjes op Facebook politie Leidschendam-Voorburg op donderdag tussen 20.00-21.00 uur waarbij je alles kunt vragen aan de politie. De politie hoopt hiermee iedereen te bereiken, ook via de digitale weg.   

De wijkagent Rusha is tot slot ook te volgen op Instagram: @wijkagent_leidschendammidden. En je kunt altijd het contactformulier invullen op www.politie.nl. Daarnaast kun je een terugbelverzoek doen via 0900-8844. 

Uit de krant