De Herenstraat in Voorburg rond 1905 met links het politiebureau (ansichtkaart).
De Herenstraat in Voorburg rond 1905 met links het politiebureau (ansichtkaart).

Schietende politieman

Actueel 439 keer gelezen

Ondanks een wilde achtervolging in Den Haag door een schietende politieagent, die daartoe zelfs een taxi had gevorderd, verdween de roekeloos rijdende automobilist uiteindelijk spoorloos, doch strandde later in Voorburg op de rails van de Blauwe Tram. 

Vrijdagavond 23 november 1930 zag een Haags agent van de verkeerspolitie een auto met hoge snelheid aankomen op het Korte Voorhout. De agent maande de gevaarlijk rijdende chauffeur te stoppen, maar deze negeerde het stopsignaal en reed plankgas verder. De agent wist op het Tournooiveld een taxi te charteren en zette de achtervolging in. Bij de Javabrug haalde de taxi de wild rijdende automobilist in Toen die echter nog steeds niet stopte, trok de diender zijn pistool en schoot de achterband lek.

Het waargebeurde verhaal, dat eerder in de huidige tijd past, dan bij het tijdsbeeld van 100 jaar geleden, was echter nog niet afgelopen. De automobilist zette zijn tocht voort en zelfs toen ook de tweede achterband lek werd geschoten, wist de automobilist bij Park Zorgvliet in de duisternis te verdwijnen. Het nummerbord van de gehavende wagen zou de politie ongetwijfeld bij de automobilist brengen, zo werd gedacht.

De roekeloze automobilist had de taxi met de politieagent afgeschud en wist richting Voorburg te ontkomen, waar hij op de Koningin Wilhelminalaan met zijn wagen tegen een paal langs de trambaan knalde. Het moet rond middernacht zijn geweest. De wagen stond half op de rails van de Blauwe Tram en zou een gevaar opleveren voor een passerend tramstel. De automobilist bleef er in zitten. Naar later bleek, had hij verwondingen aan zijn been. Een voorbijrijdende automobilist zag de wagen op de tramrails staan en ging op de chauffeur af. Het lukte hem niet om hem aan zijn verstand te brengen dat hij een gevaarlijke prooi vormde voor een mogelijk aankomende tram.

Inmiddels waren er meer omstanders op het schouwspel afgekomen. De knal tegen de paal en het lawaai van de auto met de schurende rammelende velgen, waarvan de kapotte autobanden af waren geschoten, waren daar ongetwijfeld debet aan. Daar de bewuste automobilist niet uit zijn  heiligdom wenste te komen en het gevaar van een botsing met een tram reëel was, ging een andere automobilist de tram tegemoet om hem te waarschuwen. De politie was inmiddels gealarmeerd en ook trampersoneel was onderweg. Dat vergde in een tijd zonder moderne communicatiemiddelen heel wat handelingen.
Toen de onwetende Voorburgse politie ter plaatse kwam hielpen ze de man uit zijn wagen, takelde het zwaar beschadigde voertuig van de rails en de gezochte automobilist mocht zijn weg naar huis vervolgen, nadat hij zijn wagen in een garage aan de Parkweg had gestald. De volgende dag werd de Voorburgse politie bijgepraat door de Haagse collega’s en werd de wagen overgedragen aan de Haagse politie. De gevaarlijke automobilist werd uiteindelijk slechts vervolgd wegens verschillende overtredingen.

Uit de krant

Uit de krant