‘Flora’, Theo van der Nahmer, 1989, Park Vreugd en Rust, zijde Oosteinde, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Flora’, Theo van der Nahmer, 1989, Park Vreugd en Rust, zijde Oosteinde, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).

Kunst: Flower Power

Actueel 1.060 keer gelezen

Deze hooggehakte jonge vrouw in brons heeft haar armen voor haar uitgestrekt. In haar handen een boeketje bloemen. Ze heeft een rokje aan en haar hele lichaam richt zich naar voren. Ze leunt daarbij op een boomstammetje en hunkert ernaar haar bloemenboeketje aan iemand te schenken. 

Door Anne Marie Boorsma 

Het is geen gladjes afgewerkt beeld. Je ziet de plakjes was waarmee beeldhouwer Theo van der Nahmer het heeft opgebouwd. Het is zelfs een beetje een rommelig beeld. Maar het heeft wel een enorme uitdrukkingskracht. Het is aantrekkelijk, lieflijk en aandoenlijk. Dat zit hem in de grote gesloten ogen met de bloemblaadjes als wenkbrauwen, het puntneusje en het pruilmondje in dat opvallend platte naar opzij gedraaide gezicht. Het gezicht dat omlijst wordt door een gestileerde bloemenkrans. Dat zit hem in de kokette smalle schoentjes, het opwaaiende bloesje en het enthousiasme waarmee dit meisje die bloemen aanbiedt. 

Dit is niet het meisje van hiernaast. Ze heet Flora en ze is de Romeinse godin van bloemen, lente, vruchtbaarheid en overvloed. Elk jaar werd er in de Romeinse tijd een uitbundig feest ter ere van haar gevierd, de: ‘Floralia’. Romeinse tuinen stonden vol met beelden van haar en ook in de Renaissance en Barok is ze veelvuldig in beeld gebracht. 

Van der Nahmer heeft zich laten inspireren door beroemde voorgangers uit de kunstgeschiedenis. Ik denk aan het schilderij ‘Primavera’ (lente) van de Renaissanceschilder Sandro Botticelli uit 1482. Het hangt in het Uffizi in Florence. Er staan meerdere figuren op, maar Flora springt eruit. Ze draagt een bloemenjurk en bloemenkransen om haar hoofd, haar hals en middel. In de plooien van haar jurk draagt ze bloemen die ze uitstrooit. Ook denk ik aan het beroemde portret dat Rembrandt maakte van zijn vrouw Saskia Uylenburgh in 1634. Het hangt in de Hermitage in St. Petersburg. Saskia houdt een staf vast, versierd met bloemen en ook zij heeft een bloemenkrans om het hoofd. 

Kunstenaar Theo van der Nahmer (1917-1989) heeft enkele abstracte beelden gemaakt, maar de mens stond voor hem centraal. In Voorburg staan o.a. zijn bekende ‘Psyche’ en in Den Haag zijn ‘Eline Vere’ en ‘Flaneur’. In de Koninklijke Schouwburg zijn aantrekkelijke ‘Actrice dankt het publiek’. 

Flora staat voor jeugdigheid en een nieuw begin. Voor de natuur die na de winter weer tot bloei komt. Dus ook voor hoop op betere tijden. Flora staat kortom voor de kracht van bloemen.

Dit is het 55e stukje over een beeld in de openbare ruimte in Leidschendam-Voorburg. Zie daarvoor www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant