Keizer Hadrianus, Guido Sprenkels, 2021, Park Arentsburgh, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Keizer Hadrianus, Guido Sprenkels, 2021, Park Arentsburgh, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Een Romein in Voorburg

Actueel 1.814 keer gelezen

Voorburg - Als je door het herfstige Park Arentsburgh wandelt kom je een mannenportret op een zuil tegen. Het is iemand met aanzien, dat zie je aan de gelaatstrekken. Deze man is een Romein. 

Door Anne Marie Boorsma

Het is een portret van de Romeinse keizer Hadrianus (76-138 n. Chr.), oprichter van de stad ‘Forum Hadriani’, nu Voorburg West. Hadrianus’ gezicht heeft de juiste proporties. Niet te dik en niet te dun en geen rare uitstulpingen of lijnen. Zijn hoofdhaar bestaat uit sierlijk kronkelende golfjes, zijn snor en baard hebben kleinere kronkels. Het haar omlijst het gezicht met de rechte neus, volle lippen en grote lege ogen. De twee horizontale lijnen in het voorhoofd en verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen, laten zien dat hij naast keizer ook een denker is. Hij is niet jong, maar ook niet oud afgebeeld. Kortom het is een typische klassieke kop.

Hadrianus kwam in 117 aan de macht en stichtte in 122 zijn Forum Hadriani, ofwel Markt van Hadrianus, compleet met tempel, badhuis en straten met rijtjeshuizen en winkels. De stad had ongeveer 1000 inwoners en het lag aan het kanaal van Corbulo, dat de gelijknamige Romeinse veldheer zeventig jaar daarvoor had gegraven. De voorloper van de Vliet. Hadrianus schijnt een voorkeur te hebben gehad voor de Griekse cultuur boven de Romeinse. Hij sprak het liefst Grieks en hij lied een baard staan. Dat was voor Romeinen hoogst ongebruikelijk. Hij zag er graag uit als een Griekse filosoof, zoals Plato. Een denker dus. 

De kop is recent gemaakt door de Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels. Klassieke portretten van de keizer, met dus een baard, hebben hem tot voorbeeld gediend. Ook het materiaal is modern. Geen marmer of brons, maar neolith, een materiaal dat voornamelijk bestaat uit marmerstof dat bijeengehouden wordt door epoxy (kunsthars). In Park Arentsburgh stond eerst een bronzen beeld, maar dat werd gestolen. De bewonersvereniging vroeg Sprenkels een nieuw beeld te maken van een materiaal dat voor dieven niet interessant was. Van Guido Sprenkels staan meer beelden in Voorburg, bijvoorbeeld zijn Atlas aan de Herenstraat. Hij studeerde aan de academie van Rotterdam en voltooide een studie psychologie. In 2000 ontving hij de Albert Termote-prijs. De mens staat centraal in zijn werk. 

Hadrianus vereenzelfde zich graag met de Griekse filosofen. Dat is mooi, maar het neemt niet weg dat hij een bezetter was. Ondanks dat wordt hij zeer gewaardeerd in onze gemeente en worden de archeologische overblijfselen van zijn stad met liefde en eerbied bewaard.

Voor reacties en info over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Uit de krant