De Tulipa tarda is een van de makkelijkste tulpen voor verwildering (foto Jan Blokland).
De Tulipa tarda is een van de makkelijkste tulpen voor verwildering (foto Jan Blokland).
DOEN MET GROEN

Bollen overhouden of laten verwilderen

Actueel 865 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg  een groen-column ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp om in de tuin, op het balkon of in huis te doen met groen. Kijk ook op www.leidschendam.groen.nl.

Bloemen van voorjaarsbollen zorgen voor een waar kleurenspektakel. Door de zachte winter dit jaar is dat zelfs vroeger dan normaal. Als straks de bolbloemen uitgebloeid raken is het mooie er vanaf. Als tuinliefhebber maak je dan de afweging of je ze weg doet om plaats te maken voor wat nieuws of dat je ze wilt overhouden om er het volgend jaar weer opnieuw van te kunnen genieten. Dat vraagt wel wat extra aandacht.

Belangrijk is te weten dat, wanneer je bollen wilt overhouden je ze de tijd moet gunnen zich op het volgend seizoen voor te bereiden. Daar hebben ze het bladloof voor nodig. De uitgebloeide bloemen kun je er afknippen, zodat ze geen energie stoppen in zaadvorming. Maar met het verwijderen van het blad moet je wachten tot het vanzelf afsterft. Via het blad vangt de plant zonne-energie op die de groeiprocessen in de plant in stand te houden en de bol voeden met energie voor het volgend jaar.

Bij de lage vroege soorten, zoals sneeuwklokjes en krokussen, zal het gele loof nauwelijks storend zijn, maar bij de wat grotere narcissen en tulpen is dat geen mooi gezicht. Veel bollen van gecultiveerde soorten, zoals veel tulpen en hyacinten, zijn niet zo makkelijk over te houden. Nadat het loof is afgestorven, moet je ze opgraven, laten drogen en goed schoonmaken. Bewaar ze in een kartonnen doos met gaten, op een koele, donkere, geventileerde plek. In oktober kunnen ze op een andere plek de grond weer in. Al met al een specialistisch klusje.

Veel gemakkelijker is het om voor bollen te kiezen die geschikt zijn om te verwilderen, zoals krokussen, de meeste narcissen en kleinere botanische tulpen. Die laat je gewoon staan. Als de grond goed doorlatend is en niet te arm, zullen zij elk jaar weer bloeien, vaak steeds uitbundiger. Afstervend bladloof kun je camoufleren door ze dichtbij bladverliezende of bodembedekkende vaste planten te poten. Als de bollen zijn uitgebloeid, vormen vaste planten blad en overgroeien het afstervende bladloof van de bollen.

Uit de krant