De Leidschendamse Jacinta van Luijk vertrok 40 jaar geleden naar Kenia en is daar nog altijd missionair werker (foto: pr).
De Leidschendamse Jacinta van Luijk vertrok 40 jaar geleden naar Kenia en is daar nog altijd missionair werker (foto: pr).

Missionair werker Jacinta van Luijk uit Kenia op bezoek

Actueel 983 keer gelezen

Leidschendam - De Leidschendamse verpleegkundige Jacinta van Luijk is alweer zo’n 40 jaar geleden naar Kenia vertrokken. Nu is ze voor even weer terug in Leidschendam.

“In het gebied, waar ik woon, is sprake van verslaving aan alcohol en drugs, vooral onder kwetsbare jongeren”, vertelt Jacinta. “Er is ook sprake van geweld en emotioneel trauma en, nog steeds, hiv/aids. Ons werk kun je zien als psycho-sociale zorgverlening, zowel individueel alsook in groepsverband. We doen dat door gemeenschapsvoorlichting en counselling. Aanvankelijk richtten we ons op aids en hiv-bestrijding. Dat is nog steeds een van onze problemen. Het land is meer westers georiënteerd en materialistischer geworden. In de oude cultuur waren er hechte sociale verbanden. Werken in de landbouw is uit de mode. Nu is er echte armoede. Vroeger had men weinig maar kon men veel delen. Een en ander gaat vaak gepaard met identiteitsverlies, een laag gevoel van eigenwaarde en depressiviteit.” Jacinta werkt voor een organisatie met 15 mensen en een begroting van ca. €120.000 per jaar. “We maken gebruik van een grote groep vrijwilligers die hun kennis overdragen.”

Op vrijdag 9 juni van 14.0 tot 16.00 uur is de missionair werker te gast in De Haard, Molenpad 2a in Leidschendam. Zij vertelt - ondersteund met beeldmateriaal - over haar werk in Kenia. Iedereen is welkom.

Uit de krant