Heempark Rusthout herbergt volgens de AVN waardevolle flora, waaronder de zeldzame kievitsbloem.
Heempark Rusthout herbergt volgens de AVN waardevolle flora, waaronder de zeldzame kievitsbloem.

AVN ageert tegen nieuwbouwplannen Van Ruijsdaellaan 41-69

Actueel 528 keer gelezen

Namens de Algemene Vereniging Natuurbescherming (AVN) sprak Sander Wennekers onlangs tijdens de gemeenteraadsvergadering in met betrekking tot de nieuwbouwplannen aan de Van Ruijsdaellaan 41-69 te Leidschendam.

“Het betreft hier niet zomaar een locatie. De planlocatie ligt namelijk in de officiële Centrale Groenzone van onze gemeente, en is deel van onze stedelijke hoofdgroenstructuur”, gaf Wennekers aan. “Het westelijke deel van de planlocatie maakt integraal deel uit van het in de jaren ’70 gevestigde Heempark Rusthout. Het groen in deze zoom van de heemtuin is echte natuur en omvat daarbij een onverhard bospad dat uitkomt op een prachtige watergang. En het herbergt waardevolle flora, waaronder de zeldzame kievitsbloem. Ook zijn er blijkens professionele inventarisaties (territoria van) vijf soorten vleermuizen en tientallen soorten vogels waargenomen. Hier hoort een groene woongemeente niet in het groen te bouwen. Ook niet ‘mits of tenzij’. NOOIT!”


Het westelijke deel van de planlocatie maakt integraal deel uit van het in de jaren ’70 gevestigde Heempark Rusthout.  

De AVN beschouwt het over de volle breedte volbouwen van deze locatie als een planologische miskleun. “Dit is een gemeente, die blijkens het Groenstructuurplan de ambitie heeft om ‘dè groenstedelijke woonstad’ van Haaglanden te zijn, onwaardig. Het plan is ook strijdig met uw intentie om de centrale groenzone te versterken. Ten slotte is het strijdig met het Groenactieplan van de gemeente, waarin groen als essentieel voor gezondheid, klimaatadaptatie en voor biodiversiteit wordt gezien.”

De AVN vindt dat het wijzigen van het vigerend bestemmingsplan en het verlenen van alle voor de bouw nodige vergunningen op één hoop worden gegooid. “Het wijzigen van een bestemmingsplan om een overmaatse bebouwing binnen de centrale groenzone mogelijk te maken is echter van een andere orde dan het verlenen van vergunningen. Het gaat hier om een verreikend planologisch besluit en het dient als eerste apart beoordeeld te worden. Pas daarna dienen bouw- en kapvergunningen aan de orde komen.” 


Het groen van de heemtuin is echte natuur en omvat daarbij een onverhard bospad dat uitkomt op een prachtige watergang. 

Het stelt de AVN teleur dat de gemeenteraad op 5 januari 2021 haar bevoegdheid tot het verlenen van een ‘verklaring van geen bedenkingen’ dusdanig ruimhartig aan B&W heeft gedelegeerd, dat ze volgens de vereniging ‘nu niet meer zelf lijkt te kunnen oordelen over deze omgevingsvergunning binnen de Centrale Groenzone’. Ook vindt de AVN dat het delegatiebesluit aan inwoners en natuurorganisaties de kans ontneemt om erover in te spreken. “Dat is onwenselijk in het licht van de toegenomen aandacht voor participatie.” 

Voorts was het de vereniging opgevallen dat de vergunningsaanvraag is ingediend op 22 december 2023, vlak voordat de motie Beek, Van Duffelen en Klaarhamer per 1 januari van kracht werd, waarbij de raad zich het recht voorbehoudt zelf vast te stellen of een bindend advies van de raad nodig is vanwege maatschappelijke impact of onrust. “Waarbij van dat laatste evident sprake is. Beste Raad, laat u zich op een zo doorzichtige wijze uw rechten ontnemen? Nee toch!”

De AVN zegt begrip te hebben voor de woningbouwopgave van Leidschendam-Voorburg. Alleen daarom werd geen bezwaar aangetekend tegen de omvangrijke nieuwbouwplannen voor de Klein Plaspoelpolder, hoewel deze volgens de AVN strijdig zijn met breed aanvaarde richtlijnen ten aanzien van bebouwingsdichtheid en m2 groen. “Daar betrof het echter een voormalig bedrijventerrein zonder natuur. Daarom konden wij begrip hebben voor de gemaakte afwegingen ten faveure van de woningbouw. Binnen de centrale groenzone dient de belangenafweging anders uit te vallen, te meer daar het hier een project betreft met slechts een geringe bijdrage aan de leniging van de woningnood. Door het plan te beperken tot de footprint van het huidige bescheiden kantoorgebouw met parkeerterrein zou de gemeente haar natuurdoelen veilig kunnen stellen zonder wezenlijk afbreuk te doen aan haar woningbouwopgave.”

Tot slot gaf de AVN aan dit project te blijven volgen en zo nodig gebruik te maken van haar wettelijke rechten.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant