Impressie van het plan van het ingepaste gebouw dat aan de Vlietweg zou komen te staan.
Impressie van het plan van het ingepaste gebouw dat aan de Vlietweg zou komen te staan.

Gemeente hecht veel belang aan bouwproject Vlietweg 3

Actueel 776 keer gelezen

Leidschendam - Veel jongeren ervaren boosheid, frustratie, verdriet en stress over het woningtekort. Belangrijke levensfases zoals voor het eerst zelfstandig wonen worden noodgedwongen uitgesteld. Het bouwproject Vlietweg 3 biedt juist jongeren tussen de 18 en 28 jaar de mogelijkheid de eerste stap te zetten op de woningmarkt.

Door Inge Koot

Het 1828 concept van de gelijknamige groep richt zich op die doelgroep die het zo moeilijk heeft op de woningmarkt. Voor hen worden er 138 merendeels sociale huurwoningen gebouwd. In het onderwijs zijn veel vacatures die moeilijk op te vullen zijn omdat er geen woonruimte beschikbaar is. Daarom tekenden Groep 1828 en Scholengroep Spinoza een samenwerkingsovereenkomst. Vijftien van de appartementen zijn beschikbaar voor jonge medewerkers van Scholengroep Spinoza.

Dat bouwplannen vaak op weerstand stuiten vanuit omwonenden maakt wethouder Bianca Bremer wel eens moedeloos. “Waarom denken we niet wat meer aan elkaar. Veranderingen in je woonomgeving zijn niet altijd leuk maar gun een ander ook een fijn thuis.” Actiegroep Vlietweg 3 verzet zich al bijna 2 jaar tegen het bouwplan voor jongeren op de locatie van het voormalige pand van Haalhout aan Vlietweg 3.
De woningen zijn beschikbaar voor werkende jongeren, benadrukt de wethouder. “Dus geen tot in de late uurtjes feestende jongeren waar de actiegroep bang voor is. En er is 24/7 een huismeester aanwezig in dit wooncomplex. Als een bewoner zich misdraagt dan krijgt diegene een gele kaart. Bij teveel gele kaarten is dit niet zonder gevolgen.”

Begin 2022 is er door projectontwikkelaar Wibout (Groep 1828) en de gemeente, gestart met de participatie met de omgeving. Er zijn individuele gesprekken met omwonenden en meerdere omgevingsbijeenkomsten geweest. Daarnaast is er een intensief proces met een klankbordgroep doorlopen. Een en ander heeft geleid tot aanpassingen in het plan. Tijdens een slotbijeenkomst op 18 september 2023 is het resultaat van het participatietraject teruggekoppeld. Het bouwplan past binnen het nieuwe Omgevingsplan.

Ondanks de vele bijeenkomsten zijn de protesten van de actiegroep Vlietweg 3 nog niet verstomd. Zij vinden dat de verkoop van het stukje gemeentegrond van 375 vierkante meter openbaar aanbesteed had moeten worden. “Dit stukje grond is maar een klein deel van de bouwlocatie”, reageert wethouder Bremer. “De projectontwikkelaar heeft het perceel van Haalhout gekocht. Het stukje gemeentegrond verkopen wij alleen aan de ontwikkelaar om sociale woningbouw voor jongeren mogelijk te maken. Dit stukje grond zou nooit los in de verkoop komen.”

Daarnaast vindt de actiegroep dat er veel te weinig parkeerplaatsen gerealiseerd worden. De wethouder geeft aan dat dat zorgvuldig is onderzocht: “Ik verwacht zeker geen parkeerprobleem in de buurt omdat er voldoende parkeerplekken worden aangelegd. Dit voldoet ook aan de parkeernorm. Daarbij is het zo dat jongeren tegenwoordig veel minder behoefte hebben aan een eigen auto. Er wordt voor gezorgd dat er deelauto’s, deelscooters en deelfietsen beschikbaar zijn.” Daarbij geeft de wethouder aan dat de jongeren overdag naar het werk zijn zodat er parkeerplekken beschikbaar blijven voor bezoekers van de bedrijven aan de Nieuwstraat.

De hoogte van het gebouw stuit ook op verzet vanuit de bewoners. Er zou voor de huidige bewoners van de 12 appartementen aan de Nieuwstraat zon op het terras weggenomen worden door het volgens hen te hoge bouwcomplex. Uit de zonnestudie die is gedaan blijkt dat het om 1 uurtje minder zon in het voor- en najaar gaat.

De wethouder moedigt inwoners aan om zienswijzen in te dienen zodat er eventueel aanpassingen gedaan kunnen worden. “Ik zou het jammer vinden als inwoners naar de rechter stappen om dit bouwplan tegen te houden. Dat vertraagt de realisatie van de jongerenwoningen, tot groot verdriet van de jongeren die niet kunnen wachten om hier te gaan wonen. Er is een grote woningnood, vooral voor starters.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant