VVD voorstander van fusie

Actueel 8 keer gelezen

DOOR DE BRIL VAN…… Tijdens de Beursvloer aan de Vliet confronteerde ik gisteren VVD-fractievoorzitter Astrid van Baalen met de plannen van het nieuwe kabinet om gemeenten met minder dan 100.00 inwoners samen te voegen met andere gemeenten. Dit zou betekenen dat ook Leidschendam- Voorburg in zijn huidige bestaan zou verdwijnen en bijvoorbeeld samengaat met Voorschoten en Wassenaar.

,,De VVD is altijd een voorstander geweest van regionale samenwerking,’’ aldus Astrid van Baalen. ,,Dat zie je nu ook aan de sociale diensten die zijn samengevoegd. Dit bespaart een hoop geld. We zijn daarom best een voorstander van een fusie met andere gemeenten. Denk alleen maar aan de besparing van alle kosten als je gemeentelijke diensten kunt samenvoegen.’’

Wethouder Heleen Mijdam, reageerde gisteravond, vlak voordat de bewonersbijeenkomst in de Vijverhof begon, dat een fusie een goed idee kon zijn. Ook zij refereerde aan de kostenbesparingen.

De visie van de VVD is dus duidelijk. Aangezien de liberalen nog altijd de grootste partij zijn binnen de gemeente, kan dit wel eens een één-tweetje worden met de plannen van hun landelijk leider Mark Rutte.

Er lijken dus grote veranderingen op komst. Niet alleen gaat iedere Nederlander door de plannen van Rutte II er gemiddeld 1000 euro per jaar op achteruit, maar zullen dus ook de woonplaatsen gaan veranderen. Een hoop ambtenaren, waaronder die in Leidschendam- Voorburg, zullen door een fusie wellicht hun baan gaan verliezen. Was de PvdA overigens niet de partij waar de meeste ambtenaren op stemden?

Ik ben heel benieuwd of deze fusieplannen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen al in gang worden gezet. Dit wordt dan de grootste stoelendans uit de lokale politieke historie.

‘Door de Bril van’ is de dagelijkse column van journalist Bart Bakker

Tips? Mail naar redactie@bartbakker.eu

Uit de krant