Afbeelding

Gemeente financieel gezond

Actueel 49 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg is een toekomstbestendige, (financieel) gezonde gemeente die de lasten voor de inwoners laag houdt. Met deze strategie in het achterhoofd wordt de stad bestuurd. Op 24 september hebben burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg de begroting voor 2014 naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin staan de plannen die de gemeente het komende jaar wil realiseren, inclusief het bijbehorende financiële plaatje.

Wethouder Marcel Houtzager (Financiën): “Om financieel gezond te blijven, de lasten voor inwoners laag te houden en tegelijkertijd te kunnen blijven investeren in onze stad, hecht het gemeentebestuur grote waarde aan een zorgvuldige financiële verantwoording. Goede financiële planning is belangrijk om de investeringen te kunnen doen die passen bij onze gemeente. De bezuinigingen die wij in 2011 hebben ingezet, werpen nu hun vruchten af. Leidschendam-Voorburg kan belangrijke investeringen blijven doen, ondanks economisch zwaar weer. Dit doen we niet door de inkomsten te verhogen, maar door de uitgaven te verlagen.”

Investeringen werpen vruchten af
De afgelopen jaren heeft de Provincie Zuid-Holland in haar rol van financieel toezichthouder, meerdere keren  waardering uitgesproken over de planning en control van Leidschendam-Voorburg en het feit dat de gemeentej ieder jaar weer een sluitende meerjarenraming heeft. Dit heeft in de afgelopen jaren geleid tot repressief toezicht door de Provincie.

Uit de Begroting 2014-2017 komt duidelijk naar voren dat de in 2010 en 2011 genomen robuuste bezuinigingsmaatregelen  nu vrucht afwerpen: er ligt opnieuw een sluitende meerjarenraming voor de jaren 2014 tot en met 2017. In 2014 is een overschot voorzien van € 0,8 miljoen. Dat wordt overeenkomstig het beleid gestort in de reserve recessie om begrotingsfluctuaties bijvoorbeeld als gevolg van rijksbezuinigingen op te kunnen vangen. In de jaren 2015 en volgende sluit de Begroting op nul.

Daarnaast laat de Begroting zien welke ontwikkelingen er spelen en welke investeringen het komende jaar zullen bijdragen aan Leidschendam-Voorburg als aantrekkelijke groene woonstad. Ook in 2014 zijn er weer forse investeringen. Het investeringsplan 2014 omvat circa € 34,5 miljoen aan investeringen in onder andere scholen, wegen, riolering, centrale huisvesting en de moderne overheid.

De begroting is te downloaden via de gemeentelijke website: www.lv.nl/begroting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant