De brandweer blust met oud en nieuw een brandje in Leidschendam (archieffoto Lucien de  Vries).
De brandweer blust met oud en nieuw een brandje in Leidschendam (archieffoto Lucien de Vries).

Brandjes voorkomen en blussen

Actueel 51 keer gelezen

Regio - Oud en nieuw is een feest voor iedereen. Hulpdiensten in Haaglanden doen er alles aan om voor uw veiligheid te zorgen. Ook u kunt er voor zorgen dat de jaarwisseling gezellig verloopt. Ga veilig om met vuur en voorkom brand. Als er toch een brandje buiten ontstaat blus dan zelf als het kan.

De brandweer is de hele nacht druk in touw om op de honderden (brand)meldingen te reageren. Bij het overgrote deel van deze meldingen gaat het vaak een om kleine brandjes op straat die weliswaar overlast geven, maar geen gevaar voor letsel of schade opleveren. Deze brandjes zijn met eenvoudige middelen – zoals een emmer water of zand – zonder gevaar zelf te blussen.

Gezien de drukte tijdens de jaarwisseling, zullen alle meldingen op de brandweer meldkamer een ‘prioriteit’ meekrijgen, gebaseerd op ernst en omvang. De branden die ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals branden in huis en autobranden, krijgen natuurlijk de hoogste prioriteit. Zij worden als eerste aangepakt.

De zeer kleine brandjes op straat worden bij grote drukte als laatste afgehandeld. De brandweer vraagt u dan ook om kleine buitenbrandjes zelf te blussen. Een kerstboom die midden op straat ligt en niet in de buurt van een auto, kunt u met een emmer water of zand - zonder gevaar zelf blussen.

Ook een brandende achterband van een fiets tegen een lantaarnpaal kunt u rustig laten smeulen. Blus plastic voorwerpen, zoals een kliko, prullenbak of brievenbus met zand. Uiteraard moet u daarbij voorzichtig zijn en bij twijfel altijd 1-1-2 bellen.

Schone en veilige straat
Het is belangrijk dat er voor oud en nieuw geen rommel op straat ligt die in brand gestoken kan worden. Zo kunt u zelf helpen brand te voorkomen.
• Zorg vóór de jaarwisseling voor een schone straat
• Zet uw kliko op een veilige plaats
• Blus zelf kleine brandjes, die geen gevaar opleveren voor de omgeving
• Bel 1-1-2 bij brandjes tegen de gevel of tegen een auto
• Bel bij twijfel altijd 1-1-2

Top 5 van brandmeldingen
Brandjes buiten op straat, die omstanders misschien gewoon hadden kunnen blussen ...
1. Kerstboom of een enkele pallet (buiten op straat)
2. Prullenbak (buiten op straat)
3. Meubilair of losse autoband ( te vroeg buitengezet voor grofvuil)
4. Particuliere  brievenbus
5. Vuilniszak of oud papier (veel te vroeg buitengezet)

Uit de krant