Kees van der Leer (foto/tekst: Inge Koot).
Kees van der Leer (foto/tekst: Inge Koot).

Wie is...Kees van der Leer?

Actueel 1.310 keer gelezen

Voorburg - van der Leer heeft een brede interesse in de historie van oude buitens en andere historische gebouwen en heeft over dit onderwerp vele publicaties op zijn naam staan. Hij is een wandelende historische encyclopedie en vertelt enthousiast hierover.

Door Inge Koot

Kees van der Leer is 38 jaar docent economie en conrector geweest aan het Zandvliet College in Den Haag. Hij woont bijna 30 jaar op de bovenste verdieping van de buitenplaats en voormalige kostschool 'In de Wereldt is veel Gevaer'. Hij is al van jongs af aan bezig met geschiedenis. "Omdat ik geen geschiedenis heb gestudeerd maar wel heb geleerd hoe een gedegen onderzoek te verrichten bewandel ik andere wegen dan de historicus als het gaat om historisch onderzoek. Hierdoor doe ik vaak heel leuke en verrassende ontdekkingen", vertelt Van der Leer. "Mijn publicaties worden altijd heel positief ontvangen omdat het vaak levendig geschreven is en niet te opsommerig."

Zijn belangstelling voor archeologie is al op jonge leeftijd ontstaan. "De tuinderij van mijn vader bevond zich op de grond van een oude buitenplaats. Toen ik een keer ging helpen met spitten vond ik allemaal kleine gele steentjes en als het had geregend ontstond er een ronde plas op de plek van een oude vijver." Van der Leer heeft ook zitting gehad in een werkgroep met historische aandacht voor het Oude Centrum. "Daar zijn leuke adviezen uit voort gekomen." Hij vindt het jammer dat bij zoveel prachtige panden in de Voorburgse Herenstraat de historische gevel vervangen is door een glazen pui. "De verkoop gaat hierdoor echt niet beter. Je kunt juist veel beter het pand en de mooie gevel zien als het visitekaartje van je winkel", is de mening van Van der Leer.

Hij vindt het verschrikkelijk dat er nog steeds mooie oude gebouwen afgebroken worden. "Neem nou bijvoorbeeld het pand van garage Zoet aan het Westeinde op de hoek van de Koninginnelaan. Dat was zo'n mooie eenheid ontworpen door de Voorburgse dorpsarchitect Klumper. Door politiek gekonkel is er achter de schermen een compromis gesloten waarna er werd vastgelegd dat de originele onderdelen zoveel mogelijk behouden moesten blijven. Dat is veel te vaag. Volgens een projectontwikkelaar is dat een vrijbrief om het pand volledig af te breken."

Als gevolg van de aanleg van de Rotterdamsebaan moet er veel archeologisch onderzoek verricht worden. Van der Leer volgt dit op de voet en kijkt al reikhalzend uit naar de publicaties hierover. "Er zijn veel Romeinse resten gevonden en hele oude hofsteden. Dat is toch prachtig." Resten van de Romeinse stad Forum Hadriani lagen verborgen onder Arentsburgh. Ten tijde van de bouw op het terrein van het voormalige doveninstituut Effatha zijn er veel archeologische vondsten gedaan. "Die vondsten heeft onze historische ideeën over hoe Forum Hadriani eruit heeft gezien op zijn kop gezet. Er is daar een Romeinse haven geweest en er hebben militaire activiteiten plaatsgevonden. Dat is toch intrigerend?"

Van der Leer is gefascineerd door het leven van Prinses Marianne. In 2010 verscheen een nieuwe biografie over deze prinses onder de titel Prinses Marianne (1810 – 1883), een leven van liefde en kunst. Hierin beschrijft Van der Leer uitvoerig het levensverhaal van deze prinses aan de hand van dagboeken en mededelingen door tijdgenoten, krantenberichten, nieuwe, niet eerder gepubliceerde brieven en andere bijzondere bronnen.

Kees van der Leer heeft veel publicaties op zijn naam staan. Dit is allemaal terug te vinden op www.keesvanderleer.nl. Daarnaast was hij medeoprichter en bestuurslid van de Historische Vereniging Zwijndrecht (HVZ) en de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Hij is mederedacteur van Historisch Voorburg, het periodiek van de HVV. Hij is momenteel bezig met een nieuw boek over Hofwijck en een boek over de buitenplaats Damsigt. "Ik doe dit samen met een heel actieve projectgroep uit de wijk Damsigt. Het boek wordt gepresenteerd op Koningsdag 2016."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant