De Konstancin-Jeziornavijver bij winkelcentrum Leidsenhage (archieffoto).
De Konstancin-Jeziornavijver bij winkelcentrum Leidsenhage (archieffoto).

Blauwalg in vijver bij Leidsenhage

Actueel 611 keer gelezen

Leidschendam - Met de hoge temperaturen van de laatste periode is het natuurlijk heerlijk om even verkoeling te zoeken. Veel mensen nemen een duik.

De gemeente en de provincie adviseren echter om een zwemlocatie met zorg uit te zoeken. Niet elk water is namelijk een officiële zwemlocatie en dat houdt in dat de waterkwaliteit daar niet onderzocht wordt.

De vijver bij Leidsenhage is ook geen officieel zwemwater. Zwemmen is op eigen risico. Toch gaan mensen er regelmatig het water in. Dat is nu dus niet verstandig. De gemeente waarschuwt mensen dan ook hier uit het water te blijven.

In de vijver bij winkelcentrum Leidsenhage is nu bovendien blauwalg aangetroffen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waarschuwt mensen het water niet te gebruiken, erin te spelen of honden te laten zwemmen.

Bij warm weer kan er blauwalg ontstaan in het water. Dit komt vaak voor in stilstaand en ondiep water. De algen vormen een (schuim)laag aan de oppervlakte van het water. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waar mens en dier gezondheidsklachten van kunnen krijgen, zoals huidirritatie en duizeligheid.

Zuid-Holland heeft officiële zwemlocaties waar tijdens het zwemseizoen de waterkwaliteit tweewekelijks gecontroleerd wordt. Veilig zwemmen is daarom alleen op deze locaties gegarandeerd. Meer over de zwemwaterkwaliteit in Leidschendam-Voorburg is te vinden op www.zwemwater.nl, of via de zwemwatertelefoon 0800 9036.

Uit de krant