Een mooi voorbeeld van een monumentale boom in Leidschendam-Voorburg is de oude plataan in Park Arentsburgh-Hoekenburg (foto: gemeente LDVB).
Een mooi voorbeeld van een monumentale boom in Leidschendam-Voorburg is de oude plataan in Park Arentsburgh-Hoekenburg (foto: gemeente LDVB).
DE GROENE STAD

Gemeente wil monumentale bomen in kaart brengen

Actueel 1.061 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De spanning begint te stijgen als het om de nationale groencompetitie 'Entente Florale' gaat. René Priem is projectleider van de Groenste Stadcompetitie en kijkt daarom met spanning uit naar de bekendmaking van de winnaar op 20 september. Maar eerst wil hij de inwoners nog even attenderen op het groenproject 'Zet monumentale bomen op de kaart'.

Rene Priem is groenbeheerder van de gemeente en vanuit deze en voorgaande functies nauw betrokken bij het groenonderhoud. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de 35.000 bomen in de gemeente die voor een groot deel het groene uiterlijk van de stad bepalen. Er zijn momenteel een aantal bomen die de status 'monumentaal' hebben maar Priem weet dat er veel meer bomen in de gemeente deze status zouden moeten krijgen. "Wij hebben wel een informele lijst waarop bomen staan geregistreerd maar de monumentale bomen hebben nog geen officiële status", vertelt René. "Het is belangrijk dat de monumentale bomen een officiële status krijgen zodat er bij bouwplannen rekening gehouden kan worden met deze bomen. Dan wordt dit ook zichtbaar voor de projectontwikkelaar." Om de lijst compleet te maken roept hij de hulp in van inwoners.

Maar wanneer kan een boom de status monumentaal krijgen? "Een monumentale boom is minstens 80 jaar oud en heeft nog een levensverwachting van zeker 50 jaar. Bepalend daarbij is de locatie waar de boom staat. De boom moet voldoende vrije groeiruimte hebben. Dit zal veelal bomen betreffen in parken en plantsoenen." Daarnaast moet de boom een bepaalde cultuurhistorische waarde hebben. Dat betekent dat de boom op een bijzondere plek staat waarmee het een eenheid vormt zoals bij stadhuizen, kerkhoven, parken, boerderijen, oprijlanen enzovoorts. Het weghalen van de boom zou effect hebben op deze cultuurhistorische waarde. Voor monumentale bomen wordt in principe dan ook geen kapvergunning afgegeven. Dat vergroot de kans voor deze groene parels om langer behouden te blijven en te blijven bijdragen aan het groene karakter van de gemeente. Maar ook bomen op particulier terrein zouden in aanmerking kunnen komen. "Dit kan de eigenaar zelf doen maar ook anderen bewoners kunnen een boom die op particulier terrein staat aanmelden. Als deze boom is aangemeld krijgt de eigenaar hier bericht van en kan eventueel bezwaar maken. De boom moet wel voldoende groeiruimte hebben om uit te kunnen groeien. Krijgt deze boom de status monumentaal dan mag de boom alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de boom gevaarlijk wordt voor zijn omgeving, niet gekapt worden maar de inwoner kan wel de hulp inroepen van de gemeente met snoeiwerkzaamheden."

Een mooi voorbeeld van een monumentale boom in Leidschendam-Voorburg is de oude plataan in Park Arentsburgh-Hoekenburg (zie foto gemeente LDVB). De plataan werd geplant in 1730, heeft een omtrek van 7,35 meter en is 27 meter hoog. Deze plataan is al ruim een jaar aan het communiceren via Twitter en heeft een kleine honderd volgers. De twitteraar is te volgen via @Plataan_LV.

Hoe zorg je ervoor dat zo'n beeldbepalende boom op de lijst met monumentale bomen komt? Op www.lv.nl/monumentalebomenlijst staan de criteria beschreven waaraan een boom moet voldoen. Via een link op deze site komt men op een kaart. Op deze kaart kan de inwoner een particuliere boom plaatsen of een gemeentelijke boom aanwijzen. Er kunnen verschillende gegevens ingevoerd worden zoals soort en geschatte diameter. Op deze website is ook een verdere handleiding te vinden. Tot 1 september kunnen er nog bomen aangemeld worden. Bomen die aangemeld zijn krijgen niet zomaar de status monumentaal. Elke boom wordt nog beoordeeld door René en zijn collega's. Bewoners kunnen zich ook aanmelden om te helpen met deze beoordeling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant