Maria van den  Akker toont de poster van de Nationale Ouderendag (tekst/foto: Dick Janssen).
Maria van den Akker toont de poster van de Nationale Ouderendag (tekst/foto: Dick Janssen).

Lokale wensen worden vervuld op Nationale Ouderendag

Actueel 587 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voor de eerste keer doet ook Leidschendam-Voorburg dit jaar actief mee met de Nationale Ouderendag op 6 oktober, georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds. Voorheen was er geen lokaal comité, maar die is inmiddels opgericht. Initiator en voorzitter van dit comité is Maria van den Akker uit Voorburg.

"Nu we ook hier georganiseerd zijn, gaan we op en rond Nationale Ouderendag wensen vervullen van ouderen", laat Maria van den Akker weten. Het gaat in principe om 70-plussers die een klein sociaal netwerk hebben en/of beperkt zijn in hun mobiliteit. Het vervullen van de wensen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidie van het Van Ravesteijnfonds en Vlietwensen en in samenwerking met organisaties als woonzorgcentra, de kerken, WOeJ, de mantelzorg, thuiszorg, enkele serviceclubs, de carnavalsvereniging De Damzwabbers en individuele vrijwilligers. Verder wordt medewerking verleend door diverse sponsors in het land. "We hebben zo'n 90 wensen binnengekregen, waarvan er in ieder geval 55 zullen worden vervuld", aldus Maria. Aan iedere wens wordt een vrijwilliger gekoppeld die de oudere de gehele dag begeleidt; altijd een op een." De oudste wiens wens vervuld wordt is bijna 100 en er zitten heel veel 90-jarigen tussen de aanmeldingen.

Maria heeft gemerkt dat er heel veel enthousiasme is om wat te doen voor ouderen. Veel wensen zijn heel makkelijk te vervullen. "Bij voorbeeld een kopje koffie drinken, een keertje ergens lunchen, winkelen, even naar het strand, een boottochtje maken, of naar Diergaarde Blijdorp. Of een keer naar een concert of een thuiswedstrijd van Ajax of Feyenoord", geeft Maria aan. "Maar ook zijn er een paar dames die graag een keer naar de schoonheidsspecialist gaan en zelfs iemand die een keer wil parachutespringen", lacht zij.

"We hebben eigenlijk nog wel enkele vrijwilligers nodig", vervolgt zij. "Voor de ouderendag hebben we drie vrijwilligers gevonden die bij een 98-jarige vrouw in WZH Schoorwijck een potje willen gaan klaverjassen. We zoeken nog mensen die dat ook na die dag regelmatig met haar willen doen. Verder zijn extra vrijwilligers welkom om eventuele nieuwe aanmeldingen van ouderen alsnog te vervullen." Ook sponsoring is welkom. "Met name voor die parachutesprong kunnen we nog wel wat ondersteuning gebruiken", laat Maria weten. "En we zoeken een locatie voor een high tea, inclusief hapjes en drankjes."

Verder is het de bedoeling om als het kan een herinnering aan die dag te geven aan de oudere wiens wens is vervuld. Dat betreft één of een paar foto's. "Het zou mooi zijn als we voor het afdrukken van die foto's ook een sponsor hebben", zegt Maria. Het is de bedoeling dat er aan het einde van de dag verder een gezellige dagafsluiting voor de vrijwilligers plaatsvindt in de kantine van RKAVV.

Doordat Maria zelf ook intakegesprekken heeft gevoerd, is het haar opgevallen dat er heel veel eenzame mensen zijn. "Niet alleen thuis, maar ook in de woonzorgcentra", vertelt zij. "Daardoor zorgen wij met zo'n dag voor een lichtpuntje. Verder kunnen we als we bij hen aan huis komen tegelijkertijd informatie geven over activiteiten en instellingen waar zij terecht kunnen. Sommigen zijn op die manier al in contact gebracht met een organisatie die wat voor hen kan betekenen. Verder zou het mooi zijn als voor een aantal ouderen ook na Ouderendag het contact met de vrijwilliger in stand blijft."

Maria is inmiddels al bezig met volgend jaar. "Sommige dingen konden we nu nog niet regelen maar we hebben voldoende aanknopingspunten en ideeën om het volgend jaar nog groter te maken. Zo willen we ook specifieke wensen van migrantenouderen gaan vervullen."

In principe is de aanmelding voor wensen gesloten, maar als iemand nog een wens heeft, dan kan die wellicht nog ingepast worden. Wensen kunnen kenbaar worden gemaakt via https://www.nationaleouderendag.nl, via een mail naar leidschendamvoorburg@nationaleouderendag.nl, of bel voorzitter Maria van den Akker, tel. 0712054000.

Ook vrijwilligers kunnen zich hier opgeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant