De windturbine, gezien vanaf de rijksweg. Rijkswaterstaat moet er nog een vergunning voor afgeven (foto: Ap de Heus).
De windturbine, gezien vanaf de rijksweg. Rijkswaterstaat moet er nog een vergunning voor afgeven (foto: Ap de Heus).

Cruciale vergunning windturbine ontbreekt nog

Actueel 1.043 keer gelezen

Leidschendam - Nu blijkt dat de Gemeente Den Haag een cruciaal onderdeel bij de vergunningaanvraag voor de Haagse windmolen over het hoofd heeft gezien, is de woede bij de omwonenden van de omstreden windturbine tot het kookpunt gestegen.

"In een brief aan de omwonenden laat de gemeente Den Haag weten dat alle procedures goed zijn doorlopen en de vergunningaanvraag een kwestie is tussen de eigenaar van de windturbine, de Wolff windenergie en Rijkswaterstaat. Blunders bij het communicatietraject werden door Den Haag met excuses afgedaan, de kwestie rond de vergunningaanvraag wordt afgewenteld op anderen", aldus Hans Schrikker van de Bewonersgroep Windturbine Vlietzone

Voor de omwonenden is de maat meer dan vol. De overlast die vrijwel dagelijks wordt ondervonden door geluiden waaronder het laag-frequent-geluid, zorgt niet alleen voor een sterk groeiende onvrede bij de gedupeerden maar ook voor medische klachten bij enkele van hen. Toezeggingen voor maatregelen tegen de geluidsoverlast blijven uit en bij de handhaving hierop worden vraagtekens geplaatst.

De Bewonersgroep Windturbine Vlietzone: "Het is onbegrijpelijk dat een bestemmingsplan kan worden aangepast en een bouwvergunning is verstrekt terwijl niet alle beleidsregels hiervoor blijken te zijn nageleefd. Ook de Raad van State en het Kabinet van de Koning hebben op grond van onvolledige informatie de procedures beoordeeld en goedgekeurd. De ontbrekende vergunning van Rijkswaterstaat betreft één van de drukste snelwegen van Nederland en de veiligheid van tienduizenden automobilisten die dagelijks een 153 m. hoge windmolen passeren en worden afgeleid door draaiende wieken en slagschaduw. Tenslotte blijkt nu dat de gemeente Den Haag niet zou hebben meegewerkt aan de bouw van een windmolen indien de provincie Zuid-Holland haar beleid ten aanzien van de zoeklocaties voor windmolens eerder zou hebben aangepast. Den Haag e.o. zijn thans geen zoeklocatie meer, waardoor de Provinciale pressie voor het plaatsen van windmolens is komen te vervallen."

Naar aanleiding van deze nieuwe Haagse brief heeft de CDA-fractie vragen aan het college gesteld. De CDA-fractie wil weten of het college ervan op de hoogte was dat er een vergunning van Rijkswaterstaat nodig is. Een vraag is ook of de gemeente Den Haag onze gemeente daarover heeft geïnformeerd. Nu de benodigde vergunning ontbreekt zou de exploitatie van de windturbine moeten worden opgeschort. "Kan de windturbine derhalve worden stilgelegd?", vraag het CDA zich af. "Het is van belang om te weten of ons college hierover contact heeft met het college van Den Haag."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant