Logo hetkrantje-online.nl
Vakjuryprijs Tess Veldhuis van De Vijverhofschool, met de prijs, de tekendoos (foto: Marianne Knijnenburg).
Vakjuryprijs Tess Veldhuis van De Vijverhofschool, met de prijs, de tekendoos (foto: Marianne Knijnenburg).

Lokale winnaars finale Vredesposterwedstrijd

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - De spanning was om te snijden op woensdagmiddag 1 november in de Bibliotheek aan de Vliet in Voorburg. Het was de grote finale van de Lions International Vredesposterwedstrijd.

De juryleden hadden de 20 Vredesposters uitgebreid bekeken en beraadslaagden over het antwoord op de vraag: welke Vredesposter is het aller, allermooist? Welke poster beeldt het best, het krachtigst, het thema van dit jaar uit 'Vrede heeft de toekomst!' en is een echte eigen creatie van de tekenaar? Wethouder onderwijs Lia de Ridder sprak het bevrijdende woord. Zij roemde de leerlingen, die wekenlang zo hard aan hun Vredesposter hadden gewerkt. De jury was van oordeel dat alle Vredesposters het thema goed weergaven en mooie, eigen creaties waren. Eenstemmig besloot de jury dat de Vredesposter met de puzzelstukjes, van Tess Veldhuis van De Vijverhofschool de winnaar was. Tess zit in groep 8. De Vakjury werd gevormd door wethouder onderwijs Lia de Ridder (voorzitter), Harm Smit (bibliotheekdirecteur), Corné Akkers (kunstschilder) en Frans Kokshoorn (kunstenaar).

Helaas kon Tess niet bij de finale aanwezig zijn. Gelukkig kreeg zij 's avonds toch haar prijs, een prachtige tekendoos. Lion Bas Kreijger ging met fotograaf en Lioness Marianne Knijnenburg bij haar thuis langs en overhandigde haar de prijs met de felicitaties van de Vakjury. Tess: "Oh, wat prachtig, wat ben ik daar blij mee! Ik wilde met mijn poster uitbeelden dat de blanke en de donkere hand samen de puzzel van de vredesduif hadden gemaakt en dat zij, als zijnde alle mensen op aarde, daarmee symbolisch de strijdbijl hadden begraven."

Het team van de organiserende Lionsclubs Voorburg en Voorburg Prinses Marianne had woensdagochtend de 499 stemmen voor de publieksprijs geteld. Toen wethouder Lia de Ridder de naam van de winnaar bekend maakte, klonk een vreugdekreet toen Eline van Zanten hoorde dat zij had gewonnen. Zij zit op De Lusthofschool, in groep 8a. Eline: "Toen ik het thema hoorde 'Vrede heeft de toekomst!' moest ik meteen aan robots denken. Omdat robots in de toekomst belangrijk zijn, heb ik gekozen voor een vredesduif als robot. En ik wilde veel licht laten schijnen, daarom is de achtergrond geel, als het zonlicht." Eline kreeg onder luid applaus een prachtige tekendoos overhandigd.

De 20 tentoongestelde Vredesposters waren eerder door een jury gekozen uit de 300 Vredesposters die getekend waren door leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen De Vijverhof, De Driemaster, Nieuw Vreugd en Rust, Professor Casimir en De Lusthof. Beide winnende Vredesposters dingen nu mee naar de districtsprijs en wie weet daarna de Nederlandse hoofdprijs. Die poster wordt naar de finale in Amerika gestuurd. De uiteindelijke winnaar ontvangt $ 5.000, mag met twee begeleiders naar New York afreizen en wordt daar feestelijk onthaald met onder meer een rondleiding door het VN-gebouw.

Meer berichten