Het nieuwe onderkomen op de begraafplaats Wilsveen in het buitengebied van Leidschendam (tekst en foto: Ab Spaan).
Het nieuwe onderkomen op de begraafplaats Wilsveen in het buitengebied van Leidschendam (tekst en foto: Ab Spaan).

Nieuw onderkomen op begraafplaats Wilsveen

Actueel 845 keer gelezen

Leidschendam - Op de kleine, landelijk gelegen, begraafplaats in het buurtschap Wilsveen (aan het Wilsveen in Leidschendam) is een nieuw gebouwtje verrezen.

Op de begraafplaats stond al vanaf het begin een klein houten gebouwtje. Het werd gebruikt als bergplaats voor het onderhoudsgereedschap en bood plaats voor de vrijwilligers om een "bakkie" te doen. Sinds de begraafplaats is losgekoppeld van de hervormde kerk 'Peperbus' in Leidschendam en is ondergebracht in een stichting, is er door de vrijwilligers actief gewerkt aan een algehele verbetering en het onderhoud. De eerste grote actie was het uitbreiden van de begraafplaats. Het achter de begraafplaats gelegen perceel had al van oudsher de bestemming begraafplaats en was ook in eigendom van de stichting.

Geheel in eigen beheer is de uitbreiding en inrichting gerealiseerd (3000m3 zand).
Ook werd het houten gebouwtje te klein en begon ernstige 'tekenen van verval' te vertonen. Een nieuw gebouwtje werd dan ook zeer welkom geacht. Bovendien was er geen sanitaire voorziening op de begraafplaats en dat is toch niet meer van deze tijd. Hoewel de weelderige begroeiing op en om de begraafplaats wellicht mede te danken is aan de 'wildplassers'. Uitgangspunt bij het ontwerp was, dat de grootte in verhouding moest zijn met de begraafplaats. Dat betekende dat deze twee keer zo groot werd als de oude, er een ontvangstruimte, bergruimte en toilet in moest komen. Ook de uitstraling moest landelijk zijn en van natuurlijke materialen dus werd gekozen voor een stenenfundatie met een houten opbouw. Inmiddels is het onderkomen met behulp van een aannemer en veel zelfwerkzaamheid gereed en is het in gebruik genomen.

Op de begraafplaats vinden gemiddeld zo'n 7 begrafenissen per jaar plaats die geheel verzorgd worden door de vrijwilligers. Door de beperkte parkeergelegenheid wordt, tijdens begrafenissen gebruik gemaakt van de erven van de omliggende boerderijen, altijd een heel geregel. In het plan van de Nieuwe Driemanspolder (waterberging en recreatie) is direct naast de begraafplaats, voor de bezoekers, een parkeergelegenheid van 30 plaatsen voorzien. Hiermee is tevens het parkeerprobleem van de begraafplaats opgelost.

De stichting kreeg bovendien de gelegenheid een aangrenzend perceel te kopen om een eventuele toekomstige uitbreiding mogelijk te maken. Door de media-aandacht van de laatste tijd over de geschiedenis van de begraafplaats en de bij de ingang staande gemeentelijke informatiezuil komen veel mensen even een kijkje nemen en dat zal zeker het geval zijn als de recreatieve voorzieningen in de Nieuwe Driemanspolder in 2020 gereed zullen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant