WIE IS

Wie is...Jos Harmes?

Actueel 1.994 keer gelezen

Leidschendam - Op facebook heeft Jos Harmes een eigen groep met vele honderden foto's en ansichtkaarten uit de Leidschendamse Zeeheldenwijk. De groep telt inmiddels meer dan 500 leden. Op het internet staat een indrukwekkende verzameling foto's die hij in anderhalf jaar tijd heeft opgebouwd. Hij zoekt nog steeds naar die ene foto. Wij spraken met hem.

Door F.J.A.M. van der Helm

Ofschoon geboren in Den Haag, is Jos Harmes (1957) getogen in de Zeeheldenwijk, waar zijn ouders met een gezin van acht kinderen in de nieuwbouw van de jaren '50 terecht kwamen. De Broekweg was de oude buurt die aan het begin van de 20e eeuw was gebouwd. De nieuwbouw zat hem in de straten vernoemd naar zeehelden zoals Michiel de Ruyter, Cortenaer, Karel Doorman enz. In Jos' jeugd was de wijk omgeven met weilanden. Hij herinnert zich nog schillenboer Arie Hoogendam, die op klompen en met paard en wagen langs de deur kwam. Op een gegeven moment ging de jonge Jos meehelpen met ophalen en verdiende zo op de zaterdagmiddag twee kwartjes.

Vol overgave weet Harmes te vertellen over zijn buurt, die van verre zichtbaar is door de enorme windmolen die nabij partygelegenheid Hijdra te vinden is. Die enorme molen staat overigens in Den Haag; "het is daar allemaal geannexeerd". In dat laatste stukje voor de brug over de A4 moet een reinigingswagen uit Den Haag komen, omdat het Haags grondgebied is. "Absurd" noemt Harmes die bureaucratie. Die hoge windmolen is daar gedumpt zonder inspraak van de bewoners. "Opeens stond hij daar!" en al het verzet van de buurt ten spijt, krijgen ze de molen niet weg. Het heeft wél de buurt meer dan ooit samen weten te brengen.

Op de oude foto's van Jos is nog een landelijke Broekweg te vinden. Hij geniet ervan om oude prenten van zijn wijk te bekijken en op zo'n manier zijn eigen jeugd te herbeleven. De Veurse veiling, de Kabelbrug over de Vliet. Of heette hij nu toch de Zilveren Brug in de volksmond? Allemaal interessante verschijnselen die beeldbepalend zijn voor de laatste halve eeuw. De nieuwbouw werd door de oude bewoners van de Broekweg wel de pindabuurt genoemd, omdat er relatief veel mensen uit het voormalige Nederlands-Indië woonden. Aan de Vlietweg zaten leuke kleine winkeltjes die de wijk leefbaar hielden. Drogist Piet Dijkgraaf voor dropjes, poedertjes en pilletjes, een paardenslager, een kruidenier, het gemoedelijke café van Agema, natuurlijk en het wat voornamere Hotel Centraal. "Er moet daar zelfs nog een benzinestation hebben gestaan."

De buurt laat zich karakteriseren als saamhorig. In juli vorig jaar was er een gezellige reünie bij Hijdra, waarbij bewoners en oud-bewoners aanwezig waren. Helaas vakantietijd, dus niet iedereen kon en anderen hadden er weer te laat over gehoord. Maar toch het enthousiasme was enorm! Als vanouds togen de reünisten de brug over de A4 op om massaal te zwaaien naar de automobilisten zoals ze dat vroeger ook deden. Een gedenkwaardige gebeurtenis.

Toen Jos op de Beeldbank ging kijken naar foto's uit de Zeeheldenwijk kwam hij tot zijn teleurstelling maar weinig oude foto's tegen van zijn buurt. Wel onnoemelijk veel foto's van de Damlaan, de Venestraat, de Petrus en Pauluskerk en het oude centrum, maar nauwelijks nostalgische foto's van de buurt waarin hij was grootgebracht. Dat stak hem en hij besloot zelf een groep in het leven te roepen, waarin hij oude foto's vroeg. Heel toepasselijk heet deze groep "Leidschendamse Zeeheldenwijk en polder zoals het ooit was". Spoedig meldden de eerste leden zich met foto's. Niet alleen via facebook, maar mensen kwamen ook spontaan aan de deur. De verzamelaar scant de foto's zorgvuldig en bergt ze nauwkeurig op.

Die ene foto, die Jos graag zou willen hebben, is die van het weiland aan de De Ruyterstraat uit de jaren '60 en dan het liefst met toegangshek. Tot nu toe is die onvindbaar, maar wie weet reageert er iemand op dit artikel!

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant