Het team dat met afvalgrijpers en vuilniszakken op pad ging  in Leidschendam-Zuid (foto: Michel Groen).
Het team dat met afvalgrijpers en vuilniszakken op pad ging in Leidschendam-Zuid (foto: Michel Groen).

Grote opruimactie in Leidschendam-Zuid

Actueel 552 keer gelezen

Leidschendam - Afgelopen zaterdag was de Pitch en Putt golfbaan in De Star het verzamelpunt voor zwerfafvalverzamelaars in Leidschendam Zuid. In totaal werden zes volle zakken met afval verzameld.

De eerste stap is gezet en de komende weken zullen er meer volgen. Want zo langzamerhand zijn er probleemgebieden met zwerfafval aan het ontstaan in het groene Voorburg Leidschendam. Herhaaldelijk opschonen is water naar de zee dragen. In Nederland en vooral in en om de steden is vooral een verandering van mentaliteit nodig voor een schonere leefomgeving. In een schone omgeving, is het prettiger wonen, werken, recreëren en verplaatsten. En juist bij deze laatste twee activiteit gaat het mis. In de woonwijken en de bebouwde kom is zwerfafval te overzien en ligt het grijpklaar. De uitdaging om het zwerfafval te doen verminderen ligt in de groene zones. Het recreatie- en buitengebied.

Initiatiefneemster van de opschoonactie in Zuid is Vicky van der Krogt, zelf woonachtig in het buitengebied. Zij loopt dagelijks in de weilanden bij de Drie Molens, door De Star, Leidschendammerhout en recreatiegebied de Vlietlanden. "Ik word heel verdrietig als ik al het zwerfafval zie liggen, in rap tempo verdwijnt de levendigheid van onze fijne natuur", aldus Vicky. "Er zal een rigoureuze aanpak dienen te komen op landelijk, regionaal en lokaal niveau."
Langs de doorgaande en landelijke wegen, fiets- en wandelpaden ligt het meeste zwerfafval. Soms wordt er opgeruimd. Het deel dat niet wordt opgeruimd blijft achter in natuurgebieden, op weilanden of belandt in sloten en onder struiken. Daar blijken vooral de plastics een groot schadelijk nadelig effect te hebben door hun lange levensduur.

Zwerfafval brengt jaarlijks veel leed en schade toe aan landbouwhuisdieren en veehouders. Uit onderzoek blijkt dat er ieder jaar zo'n vierduizend dieren overlijden aan maagperforaties en andere verwondingen. Deze impact van zwerfafval was amper bekend. Het is voor het eerst inzichtelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van al die flesjes, blikjes en plastics die door het maaien en andere landbewerkingen in veevoer terecht kunnen komen.

Volgens van der Krogt zouden verkooppunten van Take Away Food, tankstations, supermarkten en evenementenorganisaties ook de zwerfafvalproblematiek meer onder de aandacht kunnen brengen. "Ik heb hier wel creatieve ideeën over", zegt ze met een brede lach. "Het begint met het ontmoeten en het betrekken van de burger en het faciliteren van de opruimmogelijkheden. Stap voor stap kom je zo dichter bij de vervuilende doelgroep die het straks stoer vinden om op te ruimen in plaats van op straat te gooien."

Van der Krogt wil met leerlingen, (wijk)verenigingen en bewoners nog een slag maken voor het groeiseizoen begint. Wilt u ook een keer afval verzamelen tijdens een wandeling in het groen of heeft u suggesties, neem dan contact op via tel. 06- 2354 0047.

Overigens werden ook op andere plekken in Leidschendam-Voorburg opgeruimd, zoals o.a. door de scoutinggroepen Orion en St. Maarten-Hildegard en in Prinsenhof.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant