Behalve in de weekenden is de Reddingsbrigade Leidschendam met dit warme weer ook doordeweeks paraat in recreatiegebied Vlietland (foto: pr RBL).
Behalve in de weekenden is de Reddingsbrigade Leidschendam met dit warme weer ook doordeweeks paraat in recreatiegebied Vlietland (foto: pr RBL).

Drukte houdt maar aan voor reddingsbrigade

Actueel 255 keer gelezen

Leidschendam - Het mooie weer zorgt voor drukte in het recreatiegebied Vlietland en dus bij Reddingsbrigade Leidschendam. Normaal is de reddingsbrigade enkel in het weekend aanwezig, maar vanwege het mooie weer zijn zij deze week ook doordeweeks paraat.

Vanwege de hitte en omdat het ook schoolvakantie is, wordt ook de komende dagen weer grote drukte verwacht op Vlietland. ''Dit brengt een hoop plezier met zich mee, maar ook een hoop risico's'' zegt bestuurslid van de reddingsbrigade Patrick Hoogweg. "In de vakantie zie je veel kinderen, met of zonder ouders, op de stranden. Dit is een zeer kwetsbare groep. Jonge kinderen herkennen de gevaren van het zwemmen in open water niet. Hierdoor kunnen zij al snel in de problemen komen als ze bijvoorbeeld ineens in een diep stuk met koud water zwemmen. Heel jonge kinderen kunnen zelfs al in een klein laagje water in de problemen komen omdat zij niet uit zichzelf kunnen opstaan. Hierdoor kunnen zij al in 10cm water verdrinken. Daarnaast is de hitte deze week ook een risico.

Hoogweg: ''Het is belangrijk dat je genoeg drinkt en midden op de dag niet te lang in de zon blijft zitten of zwemmen. Neem gedurende de dag genoeg tijd om ook even in de schaduw te zitten. Mocht je je onwel voelen door de hitte, ga dan niet meteen het koude water in. De zwemvaardigheid kan sterk verminderen doordat je oververhit bent. Je kan dan nog meer in de problemen komen. Zoek in zo'n geval liever even de schaduw op om af te koelen en drink iets''.

De Reddingsbrigade Leidschendam (RBL) draait volledig op vrijwilligers. Zij zorgen in de weekenden tussen mei en september voor toezicht in het recreatiegebied Vlietland. Omdat er in het gebied Vlietland op veel verschillende manieren gerecreëerd kan worden, moet de RBL veelzijdig inzetbaar zijn. Dit betreft in eerste instantie waterhulpverlening , maar daarnaast zijn de leden ook inzetbaar op de wandel- en fietspaden, de stranden en de verschillende wegen die door het gebied lopen.

De hulp kan uiteenlopen van het verlenen van eerste hulp tot het verslepen van boten met motorpech. De vrijwilligers van de reddingsbrigade moeten dus een gedegen en brede lifeguardopleiding van Reddingsbrigade Nederland volgen. Deze internationaal erkende opleiding zorgt ervoor dat alle lifeguards in Nederland dezelfde basis hebben en overal ingezet kunnen worden. Ook behoort het behalen van een EHBO-diploma en een Vaarbewijs tot de basisopleiding.

De RBL is altijd op zoek naar vrijwilligers, alsmede donateurs/sponsors om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Kijk voor meer informatie op www.reddingsbrigadeleidschendam.nl. of volg de RBL op Facebook (Reddingsbrigade Leidschendam).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant