Jeffrey de Zwaan na zijn winst in de kwartfinale tegen Dave Chisnall (foto: Chris Dean/pr PDC).
Jeffrey de Zwaan na zijn winst in de kwartfinale tegen Dave Chisnall (foto: Chris Dean/pr PDC). Foto: CHRISTOPHER DEAN

Jeffrey de Zwaan verrassing op World Matchplay Darts

Actueel 940 keer gelezen

Leidschendam - Jeffrey de Zwaan is uitgeschakeld in de halve van de World Matchplay Darts 2018 van de PDC in de Winter Gardens in Blackpool (UK). Desondanks mocht hij nog 30.000 pond incasseren.

De 22-jarige Leidschendammer moest zijn meerdere erkennen in meervoudig wereldkampioen en nummer 4 van de wereld Gary Anderson met 12-17. Eerder schakelde de reuzendoder verrassend de voormalige wereldkampioenen Michael van Gerwen (nr. 1 van de wereld) en Adrian Lewis (nr. 18) uit en vervolgens Dave Chisnall (8). 'The Black Cobra', zoals de bij darters gebruikelijke bijnaam voor De Zwaan luidt, is nu van de 68e naar de 50e plaats gestegen op de wereldranglijst. Hij maakte in Blackpool zijn debuut op een televisietoernooi van dartbond PDC.

De Priktol
Van jongs af aan keek Jeffrey de Zwaan Jeffrey al vaak met zijn vader en opa naar darten op tv. Op een gegeven moment had hij er zelf ook een en gooide af en toe eens een pijltje. Een vriendje nam Jeffrey, toen 9 jaar oud, een keer mee naar dartclub De Priktol in wijkgebouw Ons Tolhuis aan De Oude Bleijk in Leidschendam. Dat vond hij wel leuk en ging er mee door. Wedstrijd- en jeugdleider Jacques Belt van De Priktol: "Hij heeft bij wijze van spreken nog leren gooien op bierviltjes." In 2008 won Jeffrey zijn eerste 'grote' titel, de Leidschendamse kampioenschappen voor de jeugd. "Hij heeft een tijdje bij ons gespeeld, maar al snel kwam zijn talent boven en verhuisde hij naar een hogere bond", aldus Belt.

Toch heeft Jeffrey in totaal nog zeker een jaar of 10 getraind in Leidschendam. "Op woensdag en donderdag in het Koophuys en in Ons Tolhuis", laat Belt weten. Intussen ging hij steeds hogerop. Via de dartsbond Darts in Delft (D.I.D) kwam hij terecht bij de D.S.W.N. (Darts Sport West Nederland). Daar speelde hij landelijke competitie en kon mee naar allerlei toernooien in binnen- en buitenland.

In 2010 mocht Jeffrey uitkomen voor het Nederlands team. De eerste keer behaalde Jeffrey bij de koppels, samen met Jeffrey Stigter, goud. Ook maakte Hij zijn tv-debuut in 2010, op de Zuiderduin Masters jeugd, maar verloor zijn eerste wedstrijd. Na een Nederlands Kampioenschap en een Europees kampioenschap was er ook een wereldkampioenschap. In 2012 won Jeffrey zijn (tot nu toe) allergrootste titel; hij schreef de Winmau World Masters Youth op zijn naam en mocht zich wereldkampioen noemen.

Jacques Belt van de wijkvereniging is trots op zijn voormalige pupil. "Hij blijft me verbazen", zegt Belt "De laatste tijd zien we hem hier echter niet meer. Hij heeft nu professionele begeleiding van onder andere de voormalige manager van Raymond van Barnevelt. Maar we blijven hem volgen hoor!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant