De gemeente wil dat de huidige gebruikers van snippergroen hiervoor gaan betalen (foto: S van Meerten).
De gemeente wil dat de huidige gebruikers van snippergroen hiervoor gaan betalen (foto: S van Meerten).

Gehakketak over snippergroen houdt aan

Actueel 823 keer gelezen

Voorburg - De Werkgroep Snippergroen in de wijk Essesteijn is van mening dat de gemeente er nog steeds niet in is geslaagd te bewijzen dat de grond in de wijk Essesteijn, die zij claimt als zijnde door bewoners íngepikt snippergroen, haar eigendom is.

De gemeente Leidschendam wil het snippergroen, stukjes grond bij koopwoningen die door de bewoners in gebruik zijn genomen, aan hen verkopen of anders terugvorderen. Onduidelijk is echter, volgens de bewoners, of betreffende grond in Essesteijn wel echt eigendom van de gemeente is.

"Met name de vraag naar bewijzen dat het snippergroen eigendom zou zijn van de gemeente en waar dan exact de erfgrenzen lopen, bleef tot nu toe onbeantwoord", aldus de werkgroep. De gemeente heeft in 1972 de grond verkocht aan Nationale Nederlanden (NN), waarbij het voorbehoud is gemaakt voor de toen nog aan te leggen parkeerplaatsen. Die bleven eigendom van de gemeente. Na verloop van jaren is NN overgegaan tot de verkoop van de voormalige huurhuizen. Bij die verkopen zat toen vaak al snippergroen, dat door de voormalige huurders bij de tuinen was getrokken. Dolf Goudart van de werkgroep Snippergroen: "Wij gaan er vanuit dat de huidige kopers hebben gekocht wat zij hebben gezien en dat is inclusief het snippergroen. Daar zijn zij dus de eigenaar van. Dat e.e.a. kadastraal niet correct is verwerkt zal op enig moment hersteld moeten worden."

Grensreconstructie
Volgens de werkgroep heeft gemeente geen andere bewijzen van eigendom dan de gegevens uit het kadaster. Het kadaster meldt dat de veldwerken die ooit zijn gemaakt in de wijk, niet bruikbaar zijn om de erfgrenzen te bepalen, omdat ze zijn gemaakt op basis van coördinaten. Ook bevatten de veldwerken onvoldoende maatvoering en referentiepunten waaruit men de grens zou kunnen uitzetten. Het opnieuw bepalen van de ligging van de erfgrenzen zou volgens het kadaster alleen via een grensreconstructie kunnen, met specialistische apparatuur.

Niet onderbouwd
"Wij moeten helaas tot de conclusie komen dat de gemeente er nog steeds niet in is geslaagd te bewijzen dat de grond in de wijk Essesteijn haar eigendom is:, aldus Goudart. "Hetgeen op papier staat en hetgeen uit het kadaster zou moeten blijken is niet met elkaar in overeenstemming. Naar onze mening zijn, zo er al erfgrenzen bestonden, deze verloren gegaan bij de transactie met NN in 1972, omdat er toen is gewerkt met een schetsmatige tekening. Het in de bijeenkomst gestelde dat iemand van de gemeente in 1975 met de landmeter in het terrein is verschenen, die mede door NN gemachtigd zou zijn om de erfgrenzen aan te wijzen, wordt niet met feitelijke bewijzen onderbouwd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant