"Kijk eerst even of de afvalcontainer wel echt vol zit!" | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Leidschendam-Voorburg heeft zijn eigen Cleanteam-vrijwilligers, al blijft het beperkt tot de inzamelzuilen in de omgeving van de eigen buurt.
Leidschendam-Voorburg heeft zijn eigen Cleanteam-vrijwilligers, al blijft het beperkt tot de inzamelzuilen in de omgeving van de eigen buurt.

"Kijk eerst even of de afvalcontainer wel echt vol zit!"

  •   440 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Avalex boft maar, want Leidschendam-Voorburg heeft zijn eigen Cleanteam-vrijwilligers, al blijft het beperkt tot de inzamelzuilen in de omgeving van de eigen buurt.

Marcel (*) zit in de tweede klas van een VMBO-school in Leiderdorp. Een van zijn taken in huis is om het afval weg te brengen. "Toen ik een keer het afval en oud papier ging wegbrengen, zag ik het helemaal vol liggen met papier", vertelt hij. "Dus ik kijk even en toen bleek dat er in de ene zuil karton klem zat. Dat was gewoon een veel te groot stuk. Toen heb ik het eruit getrokken en in kleine stukken gescheurd en het er weer in gegooid. Daarna deed die het gewoon weer en heb ik alles een beetje opgeruimd. Maar dat gebeurt ook wel met plastic en vuilnis." Sindsdien probeert hij het een beetje netjes te houden. "Ik ga elke dag wel even kijken."

"Het probleem is dat als mensen denken dat die vol zit, ze het er gelijk naast zetten en dat doet de volgende ook weer. Maar kijk eerst even of die wel echt vol zit", is zijn tip. Hij vindt het ook maar raar dat mensen er gewoon maar van alles neer kwakken. "Van keukenmachines en radio's, tot televisies en computers. Pas zag ik iemand die glas had meegenomen, maar dat was gebroken in zijn tas. Hij gooide wat glas in de container en schudde daarna de glasscherven gewoon naast de container op de grond."

Cornel Spijkerboer, die op vrijwillige basis afvalmeldingen doet, kwam hem een keer tegen toen zij langs kwam fietsen. "Hij was druk bezig en gaf ook nog even het nummer van een volle container door, zodat ik de melding bij Avalex en de gemeente kon doen." Cornel is vol lof over de puber. "Hij doet dit heel trouw en op eigen initiatief. Wie weet doet dit goede voorbeeld van deze jongen goed volgen. Zo kan het ook."

Marcel heeft altijd wel wat met schoonmaken gehad en is daarnaast een natuurliefhebber. Hij is ook sinds kort bij de scouting, bij De Damherten in Leidschendam. Hij heeft het er best naar zijn zin. Het mooiste vindt hij – zoals zoveel kinderen – om een kampvuurtje te maken. Maar niet met een aanstekers of lucifers, maar met stokjes en/of een vuursteentje. Hij legt enthousiast en uitvoerig uit hoe hij dat dan doet en hoe met kleine droge takjes een vuurtje wordt opgebouwd. Verder vindt hij het leuk dat hij leert om met een mes om te gaan om bijvoorbeeld iets van hout te snijden.

Een andere passie van Marcel is fietsen. Als hij in de zomer bij familie op de camping in Brabant is, fietst hij graag door de bossen. Hij is ook hard aan het sparen voor een stadsbike en zijn bedoeling is om ook echt over bospaadjes tussen de bomen door te gaan mountainbiken. Om de nieuwe fiets te kopen, bezorgt hij in twee wijken kranten (uiteraard Het Krantje -red). Verder verdient hij wat zakgeld door dingen in huis te doen en ook door te helpen bij het maaien van het grasveld dat zij een eindje verderop bezitten en waarop ook een paard rondloopt. "Ik doe met de maaier meestal het gras bij de oprit met de zitmaaier en daarna ga ik met mijn pleegvader mee op de trekker, een heel oude John Deere, als we het grote grasveld maaien."

Sportief is Marcel sowieso wel. Sinds kort zit hij op badminton bij Orbiton in De Fluit en dat bevalt hem ook prima. "Ik vind sporten sowieso wel leuk om voor de lol te doen." Al heeft de jonge inwoner van Leidschendam wel grotere ambities. "Ik denk dat ik later beroemd word als wielrenner, of badmintonner", dagdroomt hij hardop. Maar voor het geval dat niet lukt, heeft hij wel enkele alternatieven. "Dan wil ik iets gaan doen in de horeca, of ik word chauffeur of timmerman", houdt hij een aantal verschillend mogelijkheden open.

Voorlopig blijven mensen als Marcel en Cornel elke dag de containers in de woonomgeving in de gaten houden en eventueel misstanden doorgeven, dat helpt!

(*Op verzoek is de naam van de puber gewijzigd -red.).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>