Afbeelding

Groene woning met hulp van gemeente Leidschendam-Voorburg

Actueel 809 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Nederlandse overheid heeft zich tot doel gesteld om tegen 2050 nagenoeg CO2-neutraal te zijn. Deze energietransitie is een enorme stap en vergt veel organisatie. Een deel van de uitvoering ligt in handen van de gemeenten. Ook Leidschendam-Voorburg wil in 2050 geheel energieneutraal zijn en treft hier maatregelen voor.

Een belangrijke stap om CO2-neutraal te worden, is Nederland zoveel mogelijk van het gas af halen. Hoewel gas niet één van de meest vervuilende brandstoffen is, blijft het een fossiele brandstof. Tevens is het aardbevingsgevaar door gasboringen in Groningen mede de oorzaak dat Nederland op termijn van het gas af moet. Dit zal heel geleidelijk gebeuren, waarbij de gemeente een belangrijke taak heeft. De gemeente Leidschendam-Voorburg is bezig met een inventarisatie van wijken die van het gas af moeten. Uiterlijk in 2021 zal er een besluit moeten vallen welke wijken er voor en na 2030 van het gas af gaan. Dit zal niet direct gebeuren. Vele inwoners maken nog volop gebruik van gas, dus er moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden. Hier trekt de gemeente Leidschendam-Voorburg 10 jaar voor uit. In deze jaren krijgen de bewoners alle tijd om een alternatief te zoeken.

Woningisolatie
De beste methode om CO2-neutraal te worden is het isoleren van woningen. Een goed geïsoleerde woning levert een enorme energiebesparing op en dus ook een besparing op de CO2-uitstoot. De doelstelling van de gemeente is dan ook duidelijk: alle woningen in de gemeente moeten geïsoleerd worden tot energielabel B en het liefste nog hoger. Vanaf april 2020 kunnen alle woningeigenaren in Leidschendam-Voorburg aanspraak maken op een gemeentelijke subsidie voor het isoleren van hun woning. Voor een woning met energielabel A t/m C geldt een maximale subsidie van € 2.000,- en voor woningen met energielabel D maximaal € 5.000,-. De isolatiesubsidie mag maximaal 20 procent van de kosten voor isolatie zijn. Daarnaast stimuleert de gemeente de aanleg van groene daken. Er is hiervoor een maximale subsidie van 25 procent van de kosten beschikbaar.

Zon op Leidschendam-Voorburg
Inwoners van Leidschendam-Voorburg kunnen in de nabije toekomst energie vergelijken en uitkomen bij een lokale energieleverancier. Dit is namelijk wat Zon op Leidschendam-Voorburg is; een energiecoöperatie die volop gaat voor lokale zonne-energie. Momenteel is er één project gerealiseerd met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van sportzaal Cascade in Voorburg. Iedere inwoner van Leidschendam-Voorburg kan meedoen door certificaten voor zonnepanelen aan te kopen. Deze energie wordt geleverd aan (groene) energiemaatschappijen, die het terugleveren aan de consument. Het is de bedoeling dat als er op grotere schaal zonnepanelen geplaatst zijn, alle inwoners kunnen profiteren van goedkope, groene en lokale energie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant