Windturbine in de (tegenwoordig Haagse) Vlietzone bij Leidschendam (foto: Ap de Heus tekst: Inge Koot).
Windturbine in de (tegenwoordig Haagse) Vlietzone bij Leidschendam (foto: Ap de Heus tekst: Inge Koot).

Raad wil geen nieuwe windturbines meer in de gemeente

Actueel 854 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Als het aan de VVD en GBLV ligt komen er geen windturbines in Leidschendam-Voorburg. Een amendement op het collegevoorstel over de aanpak van de Lokale Energie Strategie (LES) is aangenomen met 18 stemmen voor (VVD 9, GBLV 9) en 17 stemmen tegen.

“Er is geen ruimte binnen de gemeentegrenzen voor zo’n enorme windturbine”, geeft Monica Velu van GBLV aan. “Wij hebben al slechte ervaringen met de huidige windturbine naast de Leidschendamse Zeeheldenwijk.” Velu verwacht dat er de komende jaren andere oplossingen komen voor energietransitie in deze tijd van technologische ontwikkelingen. “Laten we vertrouwen hebben in de toekomst en creatief kijken naar andere oplossingen voor het opwekken van duurzame energie.”

Ook het CDA is geen groot voorstander van windmolens. “Het eerlijke verhaal is dat er een energietransitie aan zit te komen en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen”, zegt Gijs Dupont. “Dan moet je niet gaan zeggen 'groen moet je door de buren laten doen'. Als blijkt dat er in de komende jaren geen alternatieven zijn om energie op te wekken behalve met behulp van de windmolens dan moeten wij daarin meegaan. Als we de regie uit handen geven dan lopen we het risico dat er vanuit de provincie verplichtingen worden gesteld en dan hebben wij geen keuze meer waar de windmolens moeten komen. Dat willen wij voorkomen.”

Om draagvlak onder de inwoners van Leidschendam-Voorburg te creëren, dient het CDA een motie in waarin zij beoogt de inwoners te laten participeren in de verwachte opwek door de windmolens. Daarmee ontstaat volgens het CDA een betere balans tussen lasten en lusten. De motie vond slechts steun bij een deel van de D66-fractie, de PvdA en CU-SGP en werd dus niet aangenomen.

Kees Verschoor van CU-SGP vindt het jammer dat VVD en GBLV windmolens in deze tijd van burgerparticipatie bij voorbaat al uitsluiten. “Ik zie mogelijkheden in Stompwijk voor gedeeld eigenaarschap van windmolens. Langs de A4 is plek voor een windmolen en heeft niemand last van slagschaduw.”
Marie-Christine van der Gronde is groot voorstander van windmolens maar steunt het voorstel voor eigenaarschap niet. “GroenLinks houdt van windmolens, we vinden ze zelfs prachtig maar we zetten ze liever niet in natuurgebieden en bij woonwijken.” Zij vindt dat de mogelijkheid voor eigenaarschap niets te maken heeft met de wenselijkheid van een windmolen. “We weten dat mensen last hebben van een windmolen in de buurt.”

Monica Velu roept het college op om naar andere manieren te zoeken om energie op te wekken dan met enorme energieturbines. Volgens Louise Kortman (VVD) zijn er juist op het gebied van zonne-energie grote stappen te maken. “Wij hebben er vertrouwen in dat er met nieuwe technieken de komende jaren veel meer mogelijk gaat worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant