Rondane Kwartet speelt tijdens het Huygens Festival in de Oude Kerk in Voorburg’ (foto: Jeroen Kuit).
Rondane Kwartet speelt tijdens het Huygens Festival in de Oude Kerk in Voorburg’ (foto: Jeroen Kuit). Jeroen Kuit tel. 0475-327527
HUYGENS FESTIVAL 2020

Rondane Kwartet geeft Oude Kerk vleugels

Actueel 434 keer gelezen

Voorburg - In de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg staat een prachtige vleugel, die al door vele musici is bespeeld. Soms als begeleiding voor andere musici, zangers of koren en soms als solo-instrument. Op vrijdagavond 11 september krijgt de vleugel van de Oude Kerk gezelschap van nog drie vleugels als het Rondane Kwartet op zal treden.

Muziek van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923 - 2012) is al eerder op het Huygens Festival uitgevoerd. Toen stond als slotconcert op de zondagmiddag het bekende ’Canto Ostinatio’ op het programma, uitgevoerd door Ivo Janssen.

De pianostukken van Ten Holt, die hij van 1975 tot en met 1999 componeerde, zijn gebaseerd op herhaling en tonaliteit (gemakshalve: het gebruik van de onderlinge verhouding van tonen ten opzichte elkaar en van een grondtoon). Het klopt: dit is geen muziek als een lichte wals van Strauss, maar desondanks zeer beluisterenswaardig. Ogen dicht en je mee laten voeren door de muziek, is hier het devies.

Het Rondane Kwartet is gespecialiseerd in de muziek van Simeon ten Holt en zal tijdens het Huygens Festival 2020 ’Lemniscaat’ ten gehore brengen. Het begin van ’Lemniscaat’ werd tijdens de Huygens Festival Amuse in februari dit jaar gespeeld door Robert Lambermont. Op 11 september zal hij met de overige leden van het Rondane Kwartet acte de présence geven in de Oude Kerk. Het Rondane Kwartet bestaat uit Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee. De stoelindeling van de kerk wordt door de uitvoering met vier vleugels aangepast. Met de stoelindeling wordt natuurlijk ook rekening gehouden als het gaat om de dan geldende coronaregels.

Over ’Lemniscaat’ schrijft het Rondane Kwartet: ’Lemniscaat werd voltooid in 1983 en is de eerste compositie voor vier toetsinstrumenten die Simeon ten Holt schreef na Canto Ostinato. Het stuk is net als Canto Ostinato opgebouwd uit muzikale secties waarvan de pianisten bepalen hoe vaak zij die herhalen. De herhalingsstructuur biedt de pianisten de ruimte om tijdens het spel de aard van de muziek te onderzoeken en optimaal ten gehore te brengen. Veel muzikale ideeën ontstaan tijdens een concert en worden ter plekke uitgeprobeerd. Hierdoor is iedere uitvoering van Lemniscaat steeds opnieuw een avontuur voor zowel het publiek als de pianisten.’

Op zaterdag 12 september staat overigens het ’Canto Ostinate’ van Ten Holt twee keer op het programma: in een uitvoering van het Matangi Quartet met ballet van De Dutch Don’t Dance Division en direct aansluitend op het carillon van de Oude Kerk met de vaste beiaardier Gerda Peters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant