Leg geen waardevolle spullen in het zicht (foto: NIPW).
Leg geen waardevolle spullen in het zicht (foto: NIPW).
POLITIE

Let op insluipers

Actueel 914 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Een vooral in de zomerperiode populaire manier van inbreken is insluipen. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan omdat hij niets hoeft ‘te breken’, hij hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.

Openstaande ramen of deuren zijn een uitgelezen kans voor dieven om eenvoudig uw woning binnen te sluipen en spullen mee te nemen. Terwijl u even naar boven loopt om iets te pakken, komt een insluiper via bijvoorbeeld een openstaande tuindeur uw huis binnen. In Haaglanden wordt ongeveer 15% van alle diefstallen uit woning op deze wijze gepleegd.

Insluiping is een gelegenheidsdelict en ‘gelegenheid maakt de dief’. Een insluiper maakt gebruik van openstaande ramen of deuren op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping door op een aanbouw, schuurdak of op andere manier omhoog te klimmen (regenpijp of ladder). Een inbreker komt een stuk moeilijker uw huis binnen als u alles afsluit als u weg gaat. Bent u thuis? Sluit dan openstaande ramen en deuren af van de vertrekken waarin u zich niet bevindt.

Een handtas, video-/foto-/audioapparatuur, smartphone of laptop in het zicht trekt de aandacht van een insluiper. Ook autosleutels die van buitenaf zichtbaar op het kastje in de hal liggen, kunnen maken dat een insluiper probeert binnen te komen.

Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Een speciaal woninginbrakenteam onderzoekt de inbraak.

Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Op politie.nl onderwerp ‘Woninginbraak’ en www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant