Afbeelding
TIP

Sterkste stijging huizenprijzen in twee jaar ondanks coronacrisis

Financieel 963 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Bestaande koopwoningen zijn deze maand 9,1 procent duurder dan in oktober 2019. Dat is de sterkste stijging sinds november 2018, blijkt uit cijfers van het CBS. En dat is niet het enige: er zijn in oktober dit jaar maar liefst 18% meer huizen van eigenaar gewisseld ten opzichte van een jaar eerder. En dat terwijl we midden in de coronacrisis zitten. De huizenmarkt lijkt zich niets van deze crisis aan te trekken. Maar hoe kan het dat de huizenprijzen blijven stijgen? Hieronder lees je de drie belangrijkste redenen. 

Allereerst is er tijdens deze crisis sprake van krapte op de woningmarkt.
Tijdens de vorige crisis, in 2008, stonden er drie tot vier keer meer huizen te koop dan nu het geval is. In 2008 kon men kiezen uit gemiddeld negen woningen. Later in de crisis steeg dit getal zelfs naar zeventien. Op dit moment kan de gemiddelde huizenkoper slechts kiezen uit twee woningen. Deze krapte maakt dat de huizen die wél te koop staan gewilder zijn, waardoor de prijzen stijgen. De krapte op de woningmarkt is niet terug te zien in het aantal verkochte woningen. In oktober werden 22.146 transacties gemeld bij het Kadaster, dat zijn er grofweg 18 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Dit kan deels verklaard worden door beleggers. Doordat de overdrachtsbelasting voor hen per januari 2021 stijgt van twee naar acht procent, slaan zij nu hun slag. 

Ten tweede is de hypotheekrente al lange tijd historisch laag.
Op dit moment betaal je voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar tussen de 1,5 en 2 procent rente. In 2008 was dat nog 5,5 procent. De extreem lage rente waar op dit moment sprake van is, is gunstig voor huizenkopers. Ze zijn minder geld kwijt aan rente en kunnen daardoor vaak een hogere hypotheek krijgen. Een huis kopen is daardoor aantrekkelijker.

Tot slot zijn tijdens de coronacrisis (nog) niet alle sectoren geraakt. 
Vooralsnog worden alleen specifieke sectoren als de horeca-, cultuur en de sport & recreatiesector hard geraakt. Ter vergelijking: de crisis van 2008 raakte zo ongeveer alle sectoren, van banken en verzekeraars tot de bouwsector. Hierdoor zag je op veel grotere schaal dat mensen de hand op de knip hielden.

Omdat de crisis nog niet voorbij is, is het lastig om te zeggen of de huizenmarkt uiteindelijk wel gaat reageren en huizenprijzen zullen gaan dalen.
Hoe langer de crisis aanhoudt, hoe groter die kans is. Ben jij van plan een woning te kopen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Maak dan een afspraak bij De Hypotheker. Je bent welkom op de vestiging, maar een afspraak kan natuurlijk ook via beeldbellen of telefonisch.

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam, tel. 070 – 317 72 75.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant