Het lunchconert van het Sinelime Quartetin de Koningkerk is alleen digitaal te beluisteren (foto: pr).
Het lunchconert van het Sinelime Quartetin de Koningkerk is alleen digitaal te beluisteren (foto: pr).

Digitaal lunchconcert in de Koningkerk

Actueel 320 keer gelezen

Voorburg - Als gevolg van de huidige omstandigheden is het lunchconcert in de Koningkerk aan de Bruijnings Ingenhoeslaan te Voorburg op zondag 25 april digitaal te beluisteren.

Dit keer is het Sinelime Quartet o.l.v. Clara Sawada te gast. Zij brengen een programma met werken van J.S. Bach, een arrangement van Clara Sawada van een muziekstuk van C.P.E. Bach en een compositie van F.J. Haydn. Het concert (zonder publiek) begint om 12.00 uur.

De werkgroep Muziek in de Koningkerk organiseert het digitale lunchconcert op 25 april in samenwerking met Jörn Boysen, docent aan het Utrechts conservatorium en leider van het Haagse Barokgezelschap ‘Musica Antica’.

Tijdens het concert maakt u samen met het Sinelime Quartet een reis door de geschiedenis van de vioolkwartetmuziek in de 18e eeuw in Duitsland.

De reis begint bij het hoogtepunt van de Barok: “Die Kunst der Fuge” van Johann Sebastian Bach, gevolgd door een korte selectie van zijn fuga’s gecomponeerd voor vier stemmen. In de Barok was het spelen van vioolkwartetten bedoeld voor entertainment. Dit werk vraagt van de uitvoerende musici helderheid van toon en evenwicht in de vier muzieklijnen, zodat ze allemaal even belangrijk zijn.

Daarna maakt u met de Fuga in E groot van Carl Philipp Emanuel Bach een stap voorwaarts in de tijd. Het is een hommage aan zijn vader, maar Carl Philipp Emanuel was zich ervan bewust dat de smaak intussen veranderd was.

De reis eindigt met een meesterstuk ‘Sunrise’, gecomponeerd door de zgn. ‘vader van het viool-kwartet’, Franz Joseph Haydn. Dit stuk is een goed voorbeeld van de nieuwe manier waarop de muziek voor vioolkwartetten in die periode geschreven werd. De compositie heeft als muziekstuk de juiste vorm en geeft de luisteraar een heel mooi sfeerbeeld van een ontwakende nieuwe dag.

Via een link op de website www.muziekindekoningkerk.nl kunt u het concert live (via Kerkomroep) volgen. Via deze website is het concert ook achteraf te beluisteren. En als u op de website bent: kijk eens rond en maak weer op een andere manier kennis met de lunchconcerten.

Als alternatief voor de gebruikelijke vrijwillige collecte na afloop van de lunchconcerten kunt u een donatie overmaken naar: Wijkkas Koningskerk inzake lunchconcerten NL11 INGB 0008 7741 51. Uw bijdrage voor het concert wordt doorgegeven aan de musici. Die stellen deze steun natuurlijk zeer op prijs. Alle (lunch)concerten hebben de ANBI-status.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant