Esmée Gajadin houdt zich bezit met de Public Relations & Exposure van het TU Delft Solar Boat Team (foto: pr TU Delft Solar Boat Team).
Esmée Gajadin houdt zich bezit met de Public Relations & Exposure van het TU Delft Solar Boat Team (foto: pr TU Delft Solar Boat Team).

Esmée Gajadin naar WK met waterstofboot TU

Actueel 545 keer gelezen

Voorburg - Esmée Gajadin uit Voorburg doet van 8 tot 10 juli met een waterstofboot van de TU Delft mee aan de Monaco Energy Boat Challenge op de open zee in Monaco .

Het TU Delft Solar Boat Team heeft een jaar lang toegewerkt naar hun droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met hun project Hydro Motion. De 20 studenten hebben het voor elkaar gekregen: een zeewaardige boot, compleet uitgerust met een waterstofsysteem en supersterke draagvleugels onder de boot.  Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen de draagvleugels ervoor dat de boot, een trimaran van ruim 1000 kilogram, boven het water vliegt. Na de ontwerp-, productie- en testperiode is het tijd voor de laatste fase van dit project: het is tijd om te racen! De studenten gaan op het WK voor de winst van de uitdagende lange afstandsrace en nemen het op tegen andere duurzaam aangedreven boten. De Hydro Motion boot vormt een inspiratiebron voor de maritieme sector.

Esmée Gajadin
Esmée is na het behalen van haar diploma aan middelbare school Gymnasium Novum in Voorburg en haar bachelor begonnen aan de studie Complex Systems Engineering & Management aan de TU Delft. Dit jaar heeft zij haar studie aan de kant gezet om als Public Relations & Exposure mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team.

Vol goede moed begonnen de 20 studenten aan het spannende jaar. Het zou een enorme klus worden om de boot binnen een jaar te realiseren. Rick van Wilsem, Chief Engineer, vertelt enthousiast: “Het is gelukt, dat kunnen we wel met zekerheid zeggen. De gehele boot is uit het water gekomen. We zijn trots met het team te kunnen verkondigen dat we ‘s werelds eerste foilende waterstofboot hebben gemaakt!” Van 8 tot 10 juli strijdt het studententeam in de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge in Monaco om de wereldtitel. Ze gaan voor de overwinning van de lange afstandsrace met de innovatieve boot. Hiermee willen ze de potentie van waterstof aangedreven boten demonstreren.

Het wordt een enorm spannende wedstrijd waar het team het zal opnemen tegen geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld, studenten maar ook bedrijven. Elektrische en waterstof aangedreven boten strijden tegen elkaar op drie onderdelen; manoeuvreerbaarheid, de sprint en als belangrijkste race de lange afstandsrace. De waterstofboot is dan ook geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan: 6 uur lang varen op open zee zonder bij te tanken. Het team dat de meeste afstand aflegt, is de winnaar. De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant