Eerdere actie bij de Appelgaarde, waarbij ook Gemeentebelangen betrokken was (foto: Bram van Popering).
Eerdere actie bij de Appelgaarde, waarbij ook Gemeentebelangen betrokken was (foto: Bram van Popering).

Bewoners De Gaarden vragen om actieve aandacht voor participatietraject Appelgaarde

Actueel 604 keer gelezen

Voorburg - Het gebouw Appelgaarde 2-4 staat grotendeels leeg, is verwaarloosd en het gebied eromheen biedt een troosteloze aanblik.

Gisteravond vond er een door de gemeente georganiseerde online informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats. De avond markeerde de start van de planuitwerking en is een eerste stap in een nieuw vorm gegeven participatietraject. De presentatie toonde de stand van zaken in het ontwikkeltraject.

Het grootste punt van zorg voor de aanwezigen blijft het grote bouwvolume van de 3 woontorens waaruit alle andere bedreigingen voortkomen. Wethouder Kist en de betrokken ambtenaren noemden herhaaldelijk de landelijke woningbouwopgave als motivatie voor de kolossale bouw. “Hier is echter geen wettelijke verplichting voor”, wiepen omwonenden tegen. De meer dan 100 aangemelde omwonenden konden alleen via de chat reageren op de informatie. “De gemeente pikte daar selectief thema’s uit waarop een algemeen antwoord kwam. De chat leek bovendien niet bij iedereen te werken zodat er vragen verloren gingen”, meldden ontevreden bewoners.

Dit is volgens hen een gemiste kans voor de gemeente, “Want door de eenzijdige informatie is er frustratie opgebouwd in plaats van vertrouwen in het komende participatieproces. Waar is toch de gemeente die luistert, hoort en burgers het gevoel geeft dat zij centraal staan?”

In het najaar komen er bijeenkomsten waarin de omwonenden meer ruimte krijgen tot interactie en die ruimte gaan ze georganiseerd benutten en eventueel ook zelf creëren. “Wij willen niet meer verrast worden met planontwikkelingen waarin we onze inbreng onvoldoende terug zien”. 

De omwonenden vragen om actieve aandacht voor dit participatietraject met als doel een zoveel mogelijk gedeeld perspectief te realiseren en aandachtspunten rondom parkeren, verkeersafwikkeling, woningbouwprogramma en tijdsduur van het project uit te werken, alvorens deze te vertalen naar een ruimtelijk kader.  Zij pleiten voor een integrale aanpak van de herontwikkeling en zijn bezorgd om een te hoge druk op het absorptievermogen van de kwetsbare buurt en haar betrokken bewoners.

Bewonersplatform Gaardenbelang en de Bewonersvereniging De Gaarden maken zich sterk om de inbreng van omwonenden te bundelen en kenbaar te maken. Andere bewonersverenigingen uit Essesteijn sluiten zich nu hierbij aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant