Afbeelding

Vergroen je omgeving met deze handige tips

Algemeen 727 keer gelezen

In Nederland wil 1 op de 3 mensen duurzamer leven sinds de coronacrisis. Dat blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal. Door meer groen om je heen te creëren, zorg je al voor een betere, duurzame omgeving.

Zelfs met kunstgroen, zoals kunstgras, krijgt je woning en tuin een totaal andere, meer natuurlijke look. Dat zie je al wel bij kunstgras voor voetbalvelden; met écht goed kunstgras lijkt het net alsof je over echt gras beschikt. In dit artikel vertellen we je meer over het vergroenen van je omgeving en het belang daarvan.

Belang van meer groen en natuur om je heen

Ook wanneer je niet bezig bent met duurzaamheid is het goed om te weten wat groen kan doen. Het is niet voor niets het geval dat veel mensen regelmatig in de natuur te vinden zijn. In de natuur is meer goede zuurstof te vinden, omdat groen zoals bomen en planten ervoor zorgen dat de lucht gezuiverd wordt. In een stad vind je veel uitlaatgassen die eigenlijk heel slecht zijn voor onze gezondheid. Door meer natuur en groen toe te voegen, zorg je automatisch voor een betere lucht om je heen. Dat is beter voor je gezondheid.

Daarbij ziet meer groen in en rondom je huis er ook sfeervoller uit. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een volledig grastapijt te plaatsen of om grote planten in de tuin te hebben. Beschik je bijvoorbeeld over een balkon of een kleine tuin met een slechte bodem? Dan kan kunstgras ook een oplossing zijn. Kunstgras zorgt weliswaar niet voor een betere lucht, maar ziet er wel mooi groen uit. Voeg daar een paar echte planten aan toe en je hebt een meer natuurlijke omgeving. Ideaal!

Vervang tegels en stenen in je tuin met groen

Veel tuinen in Nederland bestaan uit tegels en stenen. Dat is zonde, want daarmee beschik je niet alleen over een sfeerloze tuin maar wordt het geheel in de zomer ook nog eens hartstikke warm. Groen, zoals bomen en planten, zorgt voor meer verkoeling en schaduw en is de basis voor meer biodiversiteit in je tuin. Zelfs wanneer je voor kunstgras gaat, zoals stevig kunstgras voor voetbalvelden (leuk voor kinderen!), heb je in combinatie met echte planten een betere en gezondere omgeving. Begin dus met tegels eruit halen en te vervangen met groen.

Start met een moestuin in eigen tuin

Heb je genoeg ruimte om te experimenteren met groen? Start dan met het aanleggen van een (kleine) moestuin. Er is heel wat groente, fruit én kruiden die je gemakkelijk zelf kunt planten en verbouwen. Het is extra mooi meegenomen dat je zo je eigen gewassen teelt waar je vervolgens lekker van kunt genieten. Heb je weinig ruimte? Dan kun je ook al heel wat met een paar grote plantenbakken en potgrond. Kortom: lees je zeker eens in om meer te weten te komen over moestuinieren.

Leg een mooie groene geveltuin aan

Kijk niet alleen naar je achtertuin, maar ook naar de mogelijkheden om voor je huis wat te vergroenen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer steden die geveltuintjes aanmoedigen. De kans is aanwezig dat je bij je gemeente tools kunt krijgen om zo’n tuintje aan te leggen. Haal een rij tegels uit de grond en vervang dit deel met een stuk grond met bloemetjes en planten erin. Wat handig is, is dat het regenwater vanaf het dak in de meeste gevallen direct op de tuin valt. Zo onderhoudt de tuin zichzelf en geniet jij van meer groen om je heen.

Tover je dak om in een groen dak

Niet iedereen beschikt over veel ruimte om te vergroenen. Met een kleine tuin draag je je steentje bij, maar wanneer je dat nog niet genoeg vindt kun je eens kijken of het vergroenen van het dak iets voor je huis is. Er zijn heel wat voordelen te vinden aan een groen dak. Het is niet alleen beter voor de luchtkwaliteit van je leefomgeving, maar het zorgt er ook voor dat overtollig regenwater eenvoudiger wordt afgevoerd. Daarbij is een groen dak dé manier om je huis af te koelen in de zomer en trekt het vogels, insecten en vlinders aan.

Kijk naar de mogelijkheden voor een groen balkon

Ook zonder tuin kun je flink vergroenen. Beschik je bijvoorbeeld alleen over een balkon? Schaf dan een stukje stevig kunstgras aan waar je jarenlang van kunt genieten. Kunstgras voor voetbalvelden is extra slijtvast en onderhoudsvrij en is daarom ideaal voor een balkon. Maak daarbij een groen hoekje met een paar planten en/of kies voor verticaal tuinieren. Daarbij hang je bijvoorbeeld zakken of plantenbakken aan de muur op waardoor je op een kleine oppervlakte alsnog meer groen kunt creëren. Tot slot zijn bloembakken op de rand van je balkon een aanrader; of ga voor bakken met lekkere kruiden en groente erin! 

Uit de krant