“Betutteling bij zondagsopening winkels”

Actueel 105 keer gelezen

De VVD-fractie heeft vorige week tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend om winkeliers de vrijheid te geven zelf te bepalen welke zondagen zij hun deuren willen openen.

Woordvoerder Dimitri Poos: “Landelijk is er een discussie over het aantal zondagen dat winkeliers open mogen. In aangewezen toeristische gebieden mogen winkeliers iedere zondag hun deuren openen. Zo heeft Den Haag vrijwel alle winkelcentra aangeduid als toeristisch gebied, zodat winkeliers desgewenst hun winkel iedere zondag kunnen openen. Een aantal partijen in de Tweede Kamer vindt dat te ver gaan en wil dat aan banden leggen. Aanwijzen als toeristisch gebied is in veel gevallen niet meer mogelijk en winkels mogen dan maximaal 12 zondagen per jaar hun deuren openen.”

In Leidschendam-Voorburg zijn geen gebieden aangewezen als toeristisch gebied, wat tot gevolg heeft dat winkels in Leidschendam-Voorburg maximaal 12 zondagen per jaar open mogen. De VVD-fractie diende tijdens de raadsvergadering een amendement in om winkeliers zelf te laten bepalen welke 12 zondagen dat dan zijn. Het amendement behaalde echter niet de benodigde meerderheid. Dit tot grote spijt van de VVD-fractie. “Een meerderheid van de raad wil dat de gemeente 6 zondagen voorschrijft waarop de winkeliers hun winkel mogen openen. De VVD vindt dat ondernemers zelf goed in staat zijn te bepalen op welke zondagen zij hun winkel economisch gezien het beste kunnen openen. De gemeente gaat nu zes van de twaalf dagen voorschrijven. De VVD betreurt deze betutteling.” aldus woordvoerder Poos na afloop van de raadsvergadering.

Het raadsbesluit is voor het winkelgebied rondom de Herenstraat in Voorburg een achteruitgang van de huidige situatie. Winkeliers hadden daar de mogelijkheid om zelf te bepalen welke 12 zondagen zij hun winkeldeuren willen openen, maar deze keuzevrijheid wordt met het raadsbesluit behoorlijk ingeperkt. “Ik vind het jammer dat het amendement het niet heeft gehaald. Ook begrijp ik het niet. Het is immers geen verplichting om je winkel te openen, maar een keuze die de winkelier heeft. Een consument kan zijn geld maar een keer uitgeven. Als dat in Leidschendam-Voorburg niet kan omdat de gemeente verbiedt dat een winkel open mag, dan gaat een consument voor zijn boodschap naar Den Haag of Leidschenveen. Ik zie echter liever dat hij zijn geld uitgeeft aan een ondernemer in onze eigen gemeente dan in de buurgemeente.” aldus VVD-raadslid Dimitri Poos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant