De bank in vroeger tijden (archieffoto gemeente Leidschendam-Voorburg).
De bank in vroeger tijden (archieffoto gemeente Leidschendam-Voorburg).

Restauratie Juliana Bernhard-bank voltooid

Actueel 192 keer gelezen

VOORBURG - De monumentale Juliana Bernhardbank aan de Parkweg in Voorburg is grondig opgeknapt. Het rijksmonument uit 1937 heeft daarmee haar glans terug. De restauratie was nodig om verder verval van de bank, muren en het plein te voorkomen.

Op woensdagmiddag 19 december om 16.00 uur opent wethouder Heleen Mijdam (cultuurhistorie) de gerestaureerde bank voor gebruik. Het monument vormt een tastbare herinnering aan het koninklijk huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard in 1937.

Het siersmeedwerk van de bank is in de loop van de tijd gaan roesten. Daardoor ging het metselwerk scheuren. De houten zitting van de bank was hier en daar verrot. De bankzitting is nu samen met het voorschot in ere hersteld in wijnrood beton. Ook is de duiker tussen de twee vijverdelen voorzien van een kunststof binnenmantel. En is de beschoeiing van de vijver vernieuwd. Daarnaast zijn de entreekolommen van het park gerestaureerd. Ook zijn twee extra entreekolommen toegevoegd om een relatie te leggen met het park Vreugd en Rust aan de overzijde van de Parkweg.

Wethouder Heleen Mijdam: “De Juliana Bernhard-bank is van grote historische waarde. Als gemeente investeren wij in het behoud van het historisch en cultureel erfgoed. Het prachtige park met deze monumentale bank past bij het profiel van Leidschendam-Voorburg als aantrekkelijke groene woonstad.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant