Column: Spoedpatiënt

Columns 82 keer gelezen

Afgelopen week werd mijn collega midden in de nacht gebeld: de kat van mevrouw was dood en dood ziek, al een paar dagen. Haar gedrag was die avond en nacht zo raar geweest dat er meteen ingegrepen moest worden.

Door Aline Rodts

Mevrouw was al onderweg maar, bij navraag, naar de verkeerde kliniek. Goed dat mijn collega het even navroeg.

Wie was deze patiënt en wat was er aan de hand? Het ging om een 8-jarige poes die sinds twee weken pussige uitvloeiing had aan haar achterkant. De poes was nu toch heel erg sloom geworden en ook heel onrustig. Bij navraag was deze poes nooit gesteriliseerd, het is namelijk een binnenpoes.

Bij het lichamelijk onderzoek voelde mijn collega een hele grote baarmoeder. Omdat de kat al twee weken ziek was is eerst bloedonderzoek gedaan en mocht de kat een nacht aan het infuus blijven om alle gifstoffen uit haar lijfje te krijgen. De volgende dag heb ik haar geopereerd en haar baarmoeder verwijderd. Normaal gesproken is de baarmoeder heel dun, ongeveer zo dun als een potlood. Nu leek de baarmoeder op een kleine rookworst. Geen wonder dat de poes er zo ziek van was!

Waarom komen dit soort veranderingen voor bij gezonde poezen? Dit heeft voornamelijk te maken met de cyclus van de poes. Bij de mens en de hond komt er tijdens de hormonale cyclus een eicel vrij. Dit gebeurt onder invloed van veranderingen van de hormonen. Bij de poes is het zo dat een deel van de cyclus beïnvloed wordt door de hormonen, maar op het moment dat de eicel er klaar voor is, de poes gedekt moet worden om de eicel vrij te krijgen.

Bij binnenkatten gebeurt dit niet, waardoor de eicellen wel geproduceerd worden, maar niet uit de eierstok komen. Hierdoor kunnen follikels ontstaan en worden de hormonen in de war gebracht. De baarmoeder wordt dan een beetje week en bacteriën kunnen zich nestelen in de baarmoeder.

Dit poesje heeft geluk gehad: de pus in de baarmoeder kon naar buiten toe. Hierdoor kon de eigenaar het opmerken en is de baarmoeder niet zo ver gevuld dat hij geknapt is. Na de operatie moest zij wel nog herstellen, maar gelukkig gaat nu alles goed.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg. www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant