Gerda van Vliet toont beelden van een bezoek aan ‘haar’ school in Gambia.
Gerda van Vliet toont beelden van een bezoek aan ‘haar’ school in Gambia.

Slagersvrouw bouwt school Gambia

Algemeen 18 keer gelezen

Leidschendam - "Straks hebben we wel kinderen, maar geen school." Dat vreest slagersvrouw Gerda van Vliet uit Leidschendam. In het West-Afrikaanse Gambia wist Gerda een school draaiend te krijgen. Maar omdat de eigenaar besloot het gebouw te verkopen, moet zo snel mogelijk een alternatief worden gevonden. De beste oplossing is het bouwen van een eigen school. Geschatte kosten: vierduizend euro.

Na veertig jaar in de slagerij besloten Gerda van Vliet en haar echtgenoot van hun welverdiende rust te gaan genieten. Maar Gerda, vanaf haar dertiende gewend om de handen uit de mouwen te steken, had eerst nog een missie te volbrengen. Sinds 2002 is ze actief in Gambia.

"Samen met mijn zussen deelde ik kleding en balen rijst uit aan mensen die dat dringend nodig hadden. Inmiddels gaat er driemaal per jaar een container vol goederen naartoe. Ik reis er op eigen kosten achteraan en deel de spullen zelf uit, zodat ik zeker weet dat het goed terechtkomt. Maar mijn uiteindelijke doel was het realiseren van een school, om kinderen die het minder getroffen hebben dan wij het begin van een toekomst te bieden."

Missie
Bij het uitdelen van de hulpgoederen wordt Gerda al jarenlang bijgestaan door haar vaste contactpersoon Isaac. "Isaac en ik hadden dezelfde missie. We wilden allebei die school van de grond krijgen. En dat is gelukt. In 2012 startten we in Wullinkama Village de Imars Nursery School. We begonnen met 17 kinderen van drie tot zeven jaar."

"Toen ik na drie weken terug naar Nederland ging waren het er 34. We haalden ze echt van de straat. Je loopt een kind achterna, kijkt waar hij woont en gaat dan met de ouders in gesprek. De meeste ouders spreken een stamtaal. Omdat Engels de voertaal is in Gambia, zorgen we dat ook deze jonge kinderen de Engelse taal beheersen voordat ze naar het basisonderwijs gaan."

Nieuwe school nodig
Elk kind heeft een schooluniform en is er een gediplomeerde leerkracht. Het schoolgeld bedraagt 1,25 euro per maand. De meeste ouders betalen niet, maar de kinderen mogen toch gewoon blijven komen. De uniformen maken Gerda en Isaac zelf.

"Als ik in Gambia ben, neem ik stof mee en ga ik thuis in Leidschendam aan het werk. Ik wil dat alle kinderen een uniform kunnen dragen. Maar Afrika is Afrika. Het gebouw wordt onverwacht verkocht en ik moet dus een nieuwe plek voor de school vinden. Om te huren heb je permanent geld nodig. Daarom wil ik wat nieuws bouwen, inclusief elektriciteit, sanitair en stoeltjes in plaats van bankjes. Dat hebben we nu allemaal niet."

Tot nu toe bekostigde Gerda alles zelf. "Nu er een nieuw gebouw moet komen, wordt het me te gortig. Van nature vind ik het moeilijk om te vragen, maar deze missie maakt het vragen in mij los. Ik droom van een echte school. Met twee klassen van dertig kinderen, die in de pauze ook nog een stuk brood en een bekertje water krijgen. Als ik op die manier de juf en de kinderen help, gaat mijn missie in vervulling."

Lezers die Gerda willen steunen, kunnen een donatie overmaken op bankrekening 66.76.53.120, t.n.v. G. van Vliet-van den Berg onder vermelding van Imars Nursery School. Iedere euro is welkom. Meer informatie: gerdavanvlietvandenberg@hotmail.com.

Uit de krant