Afbeelding

Column: ovariele cystes bij cavia

Columns 251 keer gelezen

Deze week heb ik twee zusjes cavia gezien, die beide voor onderzoek bij ons kwamen. Het viel mijn collega in eerste instantie op dat beide dames wat bollere buiken hadden. Beide dames hadden geen klachten en kwamen eigenlijk alleen voor een gezondheids check-up.

Bij het voelen van de buik waren aan beide kanten grote bollen te voelen in de buik: vermoedelijk ovariele cystes: dit zijn holtes gevuld met vloeistof die zich op de eierstokken bevinden.


Wij hebben van beide cavia’s een echo van de buik gemaakt om zeker te weten dat het hier om ging, er kunnen namelijk wel meerdere oorzaken zijn voor diktes in de buik. Op de foto zie je het beeld dat wij op de echo zagen: meerdere holtes gevuld met vloeistof.


De vraag is dan hoe deze cystes kunnen ontstaan en hoe je deze het beste kunt behandelen. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden: het is namelijk niet helemaal bekend hoe ovariele cystes ontstaan. Wel komt het heel veel voor bij vrouwelijke cavia’s tussen de leeftijd van 1.5- 5 jaar. Het kan eenzijdig ontstaan of beiderzijds. Men denkt dat er een relatie is met hormonale veranderingen, maar ook met obesitas (vetzucht): het komt namelijk vaker voor bij vrouwelijke dieren die alleen worden gehouden en die overgewicht hebben.


Er zijn drie type cystes bij de cavia, waarvan twee het meest voorkomen. De ene vorm reageert goed op hormonale therapieen, de andere absoluut niet. Dit heeft te maken met de lokatie van de cyste en de weefsels van waaruit de cystes ontstaan.


Beide cavia’s zijn behandeld met hormonale injecties, helaas zonder effect. Toen ik gisteren de eierstokken weer in beeld bracht met de echo, waren de cystes niet kleiner geworden. De enige mogelijkheden die dan overblijven is het regelmatig leegzuigen van de cystes of het steriliseren van de cavia’s.

Voorlopig hebben de cavia’s geen klachten van de cystes waardoor het baasje heeft gekozen om het even aan te kijken.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhard 3 te Voorburg, tel. 070-387 2222. www.dierendokters.co .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant