Raadsflits juni

Actueel 111 keer gelezen

Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 3 juni 2014. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen van de raadsvergadering in geluid en beeld.

GBLV
Inkomsten oud papier blijven voorlopig voor verenigingen
In de raadsvergadering van 3 juni jl. heeft GBLV zich sterk gemaakt voor een belangrijke inkomstenbron voor verenigingen in onze gemeente: het inzamelen van oud papier. Het geld dat verenigingen hiermee verdienen is vaak noodzakelijk om een sluitende begroting te krijgen.

Omdat Avalex het contract met textielinzamelaar KICI per einde dit jaar beëindigt, wilde GBLV van de wethouder weten of ditzelfde zou gaan gelden voor de papierinzameling. Maatschappelijke organisaties zouden daarmee flink in de portemonnee getroffen worden. Sanja Duijvestijn wees op deze duurzame vorm van afvalinzameling in haar maidenspeech in de raad.Dit leverde de toezegging van wethouder Bruines op, om aandacht aan dit onderwerp te geven in het concept beleidsplan van de afvalverwerker. Uiteraard volgen wij deze ontwikkelingen voor u op de voet.

Beleid over zorg met de inwoners vaststellen
Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor veel extra zorgtaken. Ook onze gemeente is druk bezig om dit voor te bereiden. Alle fracties hebben aan het college gevraagd om zeer nadrukkelijk de inwoners en de gemeenteraad bij dit proces te betrekken. GBLV wethouder Frank Rozenberg gaf in een helder betoog aan, hiermee van harte eens te zijn. Betrokkenheid van inwoners vergroten, is niet voor niets een belangrijk onderwerp uit het coalitieakkoord.

Wist u dat u van harte welkom bent op een Open RAADhuisavond? Deze avond is er speciaal voor onze inwoners. U kunt namelijk zelf onderwerpen aandragen die ú of úw buurt bezighouden. 17 juni is de eerst volgende.

Meer weten over GBLV/Gemeentebelangen? Zie www.gblv.nl; Facebook: /gemeentebelangenlv; twitter: @GBLdamVburg; e-mail: info@gblv.nl

VVD
VVD-fractie compleet
In deze raadsvergadering is Gerrit Nijhof opnieuw geïnstalleerd als lid van de gemeenteraadsfractie van de VVD. Hij neemt de plaats in die na de benoeming van Heleen Mijdam tot wethouder vacant was geworden. In de vorige periode heeft Gerrit Nijhof als lid van de commissie R&A actief bijgedragen aan het controleren van de gemeentefinanciën en het zorg dragen dat onze gemeente tot de 10 financieel meest gezonde gemeentes van ons land behoort. Met zijn herbenoeming wordt deze taak, voor de VVD erg belangrijke taak, opnieuw adequaat bemand. Handhaven van een verantwoord financieel beleid is een speerpunt voor de VVD.

In de vergadering van de commissie Openbaar Gebied heeft Louise Kortman vragen gesteld over de kosten van ICT bij Avalex. In deze raadsvergadering is Avalex weer onderwerp van discussie geweest en is op deze problematiek nader ingegaan. De VVD wacht de verdere beantwoording van de wethouder af. Naar de toekomst zal ook duidelijk moeten worden hoe wij als gemeente met het gescheiden inzamelen van de verschillende huisvuilfracties omgaan.

Volg ons op: Facebook  https://nl-nl.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg
Twitter @VVDLdamVburg

D66                                                                                                                                                  Actieve rol voor inwoners en bedrijfsleven
De gemeenteraad staat aan de vooravond van cruciale besluitvorming: na de zomer zullen vele beleidsplannen en verordeningen op de raadsagenda staan, zoals het beleidsplan voor de participatiewet, de Wmo en de jeugdzorg. Die plannen zijn nu in de maak. De periode waarin u kunt inspreken ligt midden in de zomer, maar mis deze momenten niet en maak er gebruik van!


D66 zit kort op de bal. Zo willen we de realisatie van de ambitieuze plannen en doelstellingen van de sociale werkvoorziening continu volgen. D66 ziet een actieve rol weggelegd voor het bedrijfsleven in Leidschendam-Voorburg en de regio op het gebied van participatie en re-integratie en loopt hiermee al vooruit op het aanstaande beleidsplan Participatiewet (gericht op meedoen en werk).

Tijdens de raadsvergadering werden twee samen met GroenLinks daartoe geïnitieerde moties door de voltallige raad aangenomen.  D66 riep samen met GroenLinks ook op tot snelle bespreking van het onderwerp aanpak (jeugd)werkloosheid. Ook dat kreeg brede steun.


De gemeenteraad heeft ook gesproken over het toekomstig afvalbeleid in onze gemeente. Dit gaat de komende jaren veranderen. Ons huisvuil bevat nu nog allerlei stoffen die eigenlijk geld waard zijn. Zonde om die zomaar weg te gooien. We willen meer afvalscheiding om de opbrengsten van die grondstoffen te incasseren. Goed voor het milieu (minder uitputting van de aarde) en goed voor onze eigen portemonnee (lagere afvalstoffenheffing). Na de zomer gaan we hierin keuzes maken die we met u zullen bespreken.

Contact met D66? www.leidschendamvoorburg.d66.nl; e-mail: fractie@d66leidschendam-voorburg.nl.


CDA
Zorg ook na 1 januari 2015 waarborgen
Vanaf 1 januari 2015 krijgt onze gemeente de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en langdurige zorg. Tot nu toe worden deze verzorgd door de provincie en de Rijksoverheid. Deze 'decentralisaties' zijn een grote operatie, die veel van de gemeente en zorgverleners vergt.

Het CDA vindt het essentieel dat niemand hierbij tussen wal en schip valt en de mens centraal blijft staan. Dat is niet vanzelfsprekend, soms hebben regeltjes en bureaucratie de overhand. Zeker waar het gaat om zorg voor mensen, moeten deze aan de mensen zelf ten goede komen. Het CDA zal hierop toezien en heeft de lokale Rekenkamer gevraagd erop toe te zien dat zoveel mogelijk geld ten goede komt aan zorg voor mensen. Kortom: zoveel mogelijk handen in de zorg, en zo min mogelijk handen aan het bureau.

Wat speelt hierbij nog meer? Gemeenten, ook onze gemeente, krijgen minder geld voor de jeugdzorg en langdurige zorg. Er wordt stevig op bezuinigd. Mensen kunnen meer steun uit de eigen omgeving krijgen, wordt er dan snel gezegd. Soms zal dat mogelijk zijn, maar lang niet altijd. Daarom wil het CDA dat de gemeente desnoods extra geld ter beschikking stelt om zorg te waarborgen.


PvdA
Wie luistert nu eigenlijk nog naar de burgers?

De eerste raadsvergadering met het nieuwe college zit er op. Een college dat zou luisteren naar de burgers, zo staat in het collegeprogramma. Als het gaat om de onderwerpen op de eerste Raadsvergadering, dan valt dat toch nog wel een beetje tegen.

Over de afvalinzameling hebben we in deze rubriek al eens geschreven. Eind vorig jaar hebben we een enquête gehouden waaruit bleek dat veel inwoners graag meer afval willen scheiden. Een hartenkreet. Maar wat lezen we in de begroting van Avalex: geen woord over meer en betere afvalscheiding. En wat zeggen het college en de collegepartijen: 'Gaat u rustig slapen, het komt straks allemaal goed'. Twee gemiste kansen voor dit college: geen beter afvalbeleid én niet luisteren naar de wens van onze burgers.

Ook als het gaat om de zogenaamde nadeelcompensatie voor onze inwoners die nadeel ondervinden van de aanleg van de Rotterdamsebaan is het college wel heel erg zuinig. Je zult maar ergens wonen of je bedrijf hebben, waar de tunnel straks onderdoor gaat, en schade lijden door de hele aanleg. Dan moet je eerst € 300 betalen voordat je nadeelcompensatie mag aanvragen.

Staat in de wet zegt de wethouder, maar diezelfde wet geeft wel degelijk ruimte  om een lager bedrag te vragen. De PvdA diende daarom een motie in om het college te vragen het bedrag te verlagen voor aanvragers met een laag inkomen. Want niet iedereen heeft zomaar € 300 op zijn rekening staan! Het college weigerde. Laat dit nieuwe college u nu al in de kou staan?

Benieuwd zijn we naar uw mening of reactie! (mjha.van.giezen@leidschendam-voorburg.nl).


GroenLinks
Arbeidsmarkt, economie en werkgelegenheid
GroenLinks heeft zich tijdens de raadsvergadering sterk gemaakt voor een raadswerkgroep die zich bezig houdt met een grondige analyse van de lokale arbeidsmarkt, zodat de gemeenteraad verstandige beslissingen kan nemen over werkloosheidsbestrijding, versterking van lokale ondernemers en de participatiewet.


Zo'n werkgroep is hard nodig. Landelijk zijn er zevenmaal zoveel werkzoekenden als er vacatures zijn, en er is sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. Door een werkgroep in te stellen, die in samenwerking met het college aan de slag gaat met een analyse en aanbevelingen, hoeft het college dit complexe onderwerp niet alleen op te pakken. Bovendien krijgen de arbeidsmarkt, economie en werkgelegenheid zo de politieke aandacht die ze verdienen.
Het voorstel van GroenLinks en D66 voor de raadswerkgroep is unaniem aangenomen. Op korte termijn zullen de fractiespecialisten samenkomen met de wethouder om een gezamenlijke opdracht te formuleren.


Decentralisaties
GroenLinks wil de veranderingen in de jeugdzorg, zorg en ondersteuning van ouderen, gehandicapten, mensen in de bijstand van dichtbij volgen. Er verandert een hoop. GroenLinks wil dat de inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben.


Afvalbeleid
GroenLinks en PvdA staan voor een ambitieus afvalbeleid, waar duurzaamheid en afvalscheiding centraal staan. Er lopen nu twee plannen door elkaar heen. In een plan staan ambities om te komen tot 65 procent afvalscheiding. Maar uit de meerjarenplannen blijkt dit niet. In de gemeenteraad hebben GroenLinks en PvdA het college gevraagd om toch met de ambities rekening te houden. Het college neemt de ambities bij de totstandkoming van het nieuwe afvalbeleid mee._

Christen Unie-SGP
Geen steun coalitie voor textielinzameling
Het eerste inhoudelijke agendapunt betrof het stappenplan met betrekking tot de drie decentralisaties. Het stappenplan als zodanig kreeg raadsbrede steun. Van groot belang is echter de uitwerking. De gehele raad stemde in met een VVD-motie waarmee de controlerende functie van de raad wordt gewaarborgd.  ChristenUnie-SGP gaf de wethouder als voorzet voor de uitwerking alvast mee dat rekening gehouden dient te worden met de levensbeschouwelijke achtergrond van de burgers.


Vervolgens werd de concept begroting van DSW behandeld. Een drietal moties werd met steun van ChristenUnie-SGP aangenomen. Dit betrof moties inzake tussentijdse monitoring van de resultaten, het opnemen van een visie op de op de rol van de lokale arbeidsmarkt en het lokale bedrijfsleven in het beleidsplan Participatiewet en het instellen van een werkgroep.


Een voorstel om in de verordening nadeelcompensatie Rotterdamse baan op de regel dat iedere aanvrager een bedrag van € 300,- moet betalen een uitzondering te maken voor personen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kreeg steun van ChristenUnie-SGP, maar niet van de collegepartijen.


Tot slot werd stilgestaan bij de begroting van Avalex. Deze organisatie heeft het contract met textielinzamelaar KICI opgezegd. KICI schenkt 90% van de opbrengst aan de lokale afdeling van het Rode Kruis. Avalex had echter meegedeeld dat  men "goede doelen vrij" wilde gaan opereren. Dit lijkt geen gewenste ontwikkeling. Een poging om de raad te bewegen zich hierover uit te spreken kreeg echter geen steun van de coalitiepartijen. We wachten nu op de beantwoording van schriftelijke vragen die hierover door ons zijn gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant