Afbeelding
VOORSTELLEN WIJKAGENT

Jaap de Kok

Actueel 1.292 keer gelezen

De 'hoofdwijkagent' van het werkgebied van politiebureau Leidschendam-Voorburg is teamchef Jaap de Kok (53). Hij geeft leiding aan de recherche, de surveillance en de wijkagenten; in totaal 117 man. Hij is 35 jaar bij de politie en werkte als agent op straat, bij de recherche en als leidinggevende in o.a. Leiden, Nieuwerkerk aan den IJssel, Oegstgeest en Noordwijk. Sinds twee jaar is hij gestationeerd op bureau Leidschendam-Voorburg.

"Ik geef dus onder meer leiding aan het totale team van 17 wijkagenten", vertelt De Kok. Hij vindt de wijkagenten van groot belang voor de samenleving. "Die zijn de vooruitgeschoven posten van de politie. Zij zijn degenen die hoofdzakelijk aanwezig zijn in de wijk en weten wat er leeft. Als er problemen zijn, kan de wijkagent dit signaleren en oppakken, of bespreekbaar maken bij andere partijen, zoals de gemeente. Het zijn de aanspreekpunten van de politie op straat. Ik vind de wijkagenten één van de sterke punten in onze organisatie."

De Kok legt uit: "Alleen aan de cijfers kun je niet zien wat er precies leeft en wat onrust in de wijk veroorzaakt. Een wijkagent kan dat wel signaleren en vervolgens doen wat er nodig is, of in overleg treden. Hij rapporteert ook aan mij en dan wordt dat weer besproken met de burgemeester en de gemeente, zodat er politiek handjes en voetjes aan kunnen worden gegeven. Ik vind dat Leidschendam-Voorburg er positief uitspringt voor wat betreft de samenwerking met diverse partijen en de aanpak en bespreekbaarheid van problemen." Zelf gaat De Kok ook regelmatig mee de straat op en de wijk in. "Zeker bij grote evenementen zoals de Vlietdagen, festivals en bijeenkomsten waarvoor veel belangstelling is, zoals de informatieavonden toen er sprake van was dat er een asielzoekerscentrum zou komen", aldus de teamchef. "Ik wil niet alleen maar achter de PC zitten en beleidsmatig bezig zijn, maar ook politiewerk doen om het gevoel niet kwijt te raken."

De Kok is zeer te spreken over de buurtpreventieteams die de politie en de gemeente alert maken op vreemde en verdachte zaken en personen in hun buurt. "Al hebben we in veel wijken wel meer mensen nodig voor de preventieteams", laat hij weten. "In verhouding met andere omliggende gemeenten is hier echter maar weinig overlast", is De Kok van mening. "Al kan het altijd nog beter. Er kan door de burger nog meer worden gecommuniceerd met de politie en mensen kunnen meer zelf doen, zoals opletten als de buren op vakantie zijn, het registreren van kostbare goederen en goed sloten op deuren en ramen."

"Veiligheid is iets van ons allemaal en niet alleen van de politie of de gemeente", vervolgt hij. "Verder kunnen mensen eerder en vaker 112 bellen. We rijden liever twee keer voor niks, dan dat er iets gebeurt dat we hadden kunnen voorkomen, of een dader wegkomt. Pas belde een vrouw pas de volgende dag omdat zij dacht dat wij 's avond niet bereikbaar waren. Geloof me; we zijn 24 uur per dag bereikbaar via 112, of 0900-8844, dus als er iets is, bel ons direct."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant