Afbeelding

Een traplift en subsidie: waar heeft u recht op?

Algemeen 699 keer gelezen

Veel 55-plussers willen verhuizen, maar kunnen niet. Dat blijkt uit een onderzoek van provincie Zuid-Holland. Ongeveer 35% van de zogeheten empty nesters (met een leeftijd van 55 tot 75 jaar en zonder kinderen in huis) heeft op korte termijn een verhuiswens. Waar ze graag heen willen verschilt, van een gezellige stadswijk of hun huidige woonwijk tot in een knus dorpje op het platteland. Maar over een ding zijn ze het eens: het wordt een appartement.

Appartementen zijn ideaal omdat ze gelijkvloers zijn, want met het klimmen van de leeftijd kan traplopen steeds moeizamer gaan. Maar als verhuizen niet lukt, of u niet wilt omdat het erg fijn wonen is in uw eengezinswoning, wat moet u dan? Gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor, met kleine aanpassingen kunt u – in ieder geval voor de komende jaren – in uw huidige woning blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, zo ontlast u uw gewrichten en krijgt u minder pijn en stijfheid. Daarnaast kunt u uw energie bewaren voor de leukere dingen in het leven, traplopen kost namelijk 2 tot 5 keer zoveel energie als normaal lopen. Op deze manier kunt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in uw huidige woning.

Met een traplift investeert u in uw woongenot. Maar het is ook een flinke investering op financieel gebied. Gelukkig kunt u subsidie krijgen vanuit de overheid vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Bij het WMO-loket van de gemeente kunt u een vergoeding op trapliften aanvragen. Het toekennen van deze vergoeding is van veel factoren afhankelijk, zoals uw inkomen, leeftijd en huidige woonsituatie. De gemeente zal uw aanvraag beoordelen en toetsen. Er zijn twee soorten vergoedingen: vergoeding vanuit uw persoonsgebonden budget (PGB) en WMO-vergoeding. Hierbij kunt u respectievelijk wel en niet zelf kiezen voor het type traplift, bijvoorbeeld een voordelige tweedehandse. Bij het uitzoeken van een geschikte traplift moet u met vele zaken rekening houden. Is de trap smal, bevat het vele bochten en zijn er medebewoners die gebruikmaken van het beloopbare gedeelte van de trap? Daarnaast moet u er rekening houden dat u vaak een eigen bijdrage betaalt. Laat u daarom adviseren door experts of bij het WMO-loket van de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant