Opvallend is het aantal mooi aangeklede poppen en barbies. Oma Wil:
Opvallend is het aantal mooi aangeklede poppen en barbies. Oma Wil: "Ik haak en ik brei de kleertjes zelf. Kijk, dit is een merkpop, die zijn duur hoor."
Vrijwilliger in het Zonnetje

Oma Wil en haar winkeltje bij Reakt

Actueel 967 keer gelezen

Voorburg - Annette Pronk, werkzaam bij Reakt (Reakt helpt mensen met psychische problemen bij het vinden van werk, het vergroten van het sociaal netwerk of om gezonder te leven) vond dat het de hoogste tijd werd om Oma Wil in het zonnetje te zetten.

Door Liesbeth van den Ende

"Oma Wil zet zich met grote liefde in voor het winkeltje dat ze heeft opgezet bij Reakt. Ze kent iedereen en iedereen kent haar. Ze brengt veel sfeer en gezelligheid. En ondanks haar hoge leeftijd, kunnen we altijd van haar op aan. Iedereen noemt haar 'oma', dat zegt eigenlijk alles". Genoeg reden voor het Vrijwilligerspunt om in gesprek te gaan met Oma Wil en haar een heerlijke taart aan te bieden.

Het winkeltje dat Annette bedoelt, is zo'n drie jaar geleden opgezet door oma: voor een klein prijsje wordt kleding, schoenen en accessoires verkocht. Ook organiseert zij iedere eerste woensdag en donderdag van de maand een rommelmarktje. De kleding en de spulletjes haalt ze overal en nergens vandaan.

"Schat, wil je een lekker kopje koffie? " en als vanzelfsprekend komt er een grote doos zelfgebakken cakejes erbij, "Vanochtend om zes uur gebakken". Mijn eerste kennismaking met oma Wil.

In de gezellige ruimte staat een grote tafel met allerhande spulletjes uitgestald: ik val met mijn neus in de boter, het is vandaag rommelmarkt. Opvallend is het aantal mooi aangeklede poppen en barbies. "Ik haak en ik brei de kleertjes zelf. Kijk, dit is een merkpop, die zijn duur hoor", en als oma me de pop laat zien, is ze intussen al weer druk met een praatje met andere bezoekers..

Een energiek en ondernemend type. Ook tijdens haar werkende leven: Begonnen in een (mede door haar zelf opgezette) crèche, tussendoor werkzaam op kantoor en geëindigd als toiletjuffrouw bij de Hema in Leidsenhage. Daar werd ze een bekende inwoonster van Leidschendam-Voorburg. Een mooie waardering voor haar werk was dat zij en haar dochter een oorkonde kregen: 'Schoonste HEMA-toilet en meest gastvrije ontvangst'. Verwonderlijk is dat laatste niet: "Voor zwangere vrouwen breide ik babysokjes en als het kindje was geboren, kwamen ze het baby'tje vaak laten zien. En de grotere kinderen kregen altijd een lekker snoepje." Door haar reuma moest ze hiermee stoppen op haar tachtigste (!), en het leven is er voor haar niet rustiger op geworden, integendeel!

Naast het winkeltje (iedere dag open, behalve in het weekend) en de maandelijkse rommelmarkt, is ze ook voorzitter van de bewonerscommissie bij haar ouderenwoning. "Ik kan slecht tegen onrecht. Als er iets is, spring ik er in. Ik kijk op niemand neer maar zeker ook tegen niemand op!", vertelt ze resoluut," Mijn sterrenbeeld is een vis, noem het gerust een haai".

Haar communicatie is doorspekt met grappen en grollen. Toch merk ik wel een serieuze ondertoon. Bij alles wat ze doet, doet ze met gevoel en oog voor de ander. "Het is belangrijk dat je aandacht hebt voor elkaar, dat iemand zijn hart kan luchten. Als iemand chagrijnig binnenkomt, vind ik het geweldig als diegene weer vrolijk de deur uitgaat".

Oma Wil heeft veel dingen die zij leuk vindt: tuinwerk, breien, kleding maken en verstellen, bakken, de bingo en ja hoor, ook het huishouden. Het is ongelooflijk wat oma Wil allemaal kan en doet. En daarbij is ze ook nog drie dagen per week bij Reakt, wat haar veel oplevert: "De gezelligheid, het contact met de mensen. Ik voel me hier thuis ".

Voordat ik het weet is Oma Wil alweer druk in gesprek met de bezoekers van de rommelmarkt en lijkt me vergeten. Totdat ze ineens tot mijn grote verbazing haar smartphone tevoorschijn tovert: "Kijk eens, ik heb zo'n leuk filmpje op Whatsapp van mijn achterkleinkind".

Oma Wil is het levende bewijs dat je ook op hoge leeftijd nog volop mee kunt doen en dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Vol verhalen, actie en humor, wat een bijzonder mens!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant