Afbeelding

Aanpak complexe jeugdhulp krijgt prioriteit

Algemeen 221 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De wachttijden voor specialistische jeugdhulp vormen niet alleen landelijk maar ook lokaal een knelpunt. Met name voor de hoogcomplexe, residentiële jeugdhulp zijn de wachttijden in de regio gemiddeld langer dan de acceptabele wachttijd. Samen met andere gemeenten in de regio heeft Leidschendam-Voorburg besloten de aanpak van deze jeugdhulp prioriteit te geven

Residentiële jeugdhulp is een vorm van hulpverlening waarbij kinderen of jongeren op vrijwillige of gedwongen basis, (tijdelijk) dag en nacht buiten hun eigen omgeving verblijven, onder meer in leefgroepen en behandelgroepen.

Omdat er op dit moment geen sluitend regionaal beeld is, is de omvang en impact van de problematiek nog niet voldoende helder. De lange wachttijden bij jeugdhulpaanbieders zijn onderdeel van het grotere probleem ten aanzien van de in-, door- en uitstroom van jeugdigen in de keten. Zo zorgt een tekort aan betaalbare huisvesting ervoor dat jeugdigen moeilijker kunnen uitstromen uit de residentiële jeugdhulp en heeft een wachtlijst voor behandeling van ggz- of verslavingsproblematiek van ouders gevolgen voor de hulpverlening aan de kinderen in het gezin.

Op de site jeugdhulp-haaglanden.nl is overzichtelijk te zien welke jeugdhulp er ingekocht is en welke instellingen dit leveren. Door op de naam van een zorginstelling te klikken, wordt doorgelinkt naar de website van de zorginstelling. Daar kan vervolgens gezien worden wat de wachttijd/ doorlooptijd van de gewenste jeugdhulp is.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant