Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

BOEKENLIJST VOOR 2020

Column 218 keer gelezen

Herinner me mijn boekenlijst. Bestellen, afhalen, kaften. Vreselijk. Kaften met stug bruin papier. Ging niet. Begon verknipt, schots en scheef het schooljaar. In 2020 wordt veel digitaal aangeleverd. Scheelt rollen kaftpapier. Is niet het enige. De lijst met schoolbenodigdheden ziet er anno 2020 wel eventjes anders uit.

Loop met u het lijstje door. Nuttig voor aanstaande brugklassers. Groep 8 leerlingen, al dan niet van gestoorde ouders, die slechts tevreden zijn met minimaal VWO. Categorie opvoedstakkers, die verblind door eigen ambities, het welbevinden van hun ploeterende kind te grabbel gooit. Onvervalste kindermishandeling. Ja, dat beweer ik, die meer dan duizend (!) schooladviezen gaf!

Wat heeft de nieuwe brugklasser nodig? Mobiele telefoon. Kunnen ze de hele les op loeren. Lekker appjes verzenden, liken en meer van die nutteloze troep. Handig als de les gaat vervelen. Vergeet de oplader niet. Anders moet je alsnog naar de leerkracht luisteren.

Natuurlijk een mes. De wapenwedloop werd vroeger gelinkt aan Amerika en Rusland. De tijd, dat we een Rus de winter door moesten helpen. Gepresenteerd door Sonja Barend met (ja, echt!) een rechtstreeks uit Rusland geïmporteerde bontmuts op, terwijl Linda de Mol en Angela Groothuizen openden met lied en pakkende tekst: “Winter met ijzige kou, ver van de veilige stad. Maanden niet weten of we kunnen eten!” IJzersterk! (..)

Die wapenwedloop is nu verplaatst naar scholen. Op de lijst aan te schaffen lesmiddelen staan dus nu stiletto`s, survivalmessen en kapmessen. Deze laatste zijn er in verschillende maten.

Ik zou zeggen voor beginnende brugklaspuppy’s is een kapmes van 28 cm voldoende. Krijgen ze er ook nog een broekclip bij. Handig!

Boksbeugels, al dan niet doorgeladen revolvers en uiteraard een ploertendoder, handgranaten en een vlammenwerper om in de kleine pauze een peuk aan te steken. Ik denk, dat dit voor verse brugklassers voldoende is. Je moet de jeugd natuurlijk wel een kans geven zichzelf te beschermen.

Bazooka`s komen dan uiteraard in de bovenbouw.

Eens kijken. Vergeet ik bijna de rietjes op het toilet. Wel zo hygiënisch bij het opsnuiven van een opkikkertje tussen Engels en Duits. Lekker doorgesnoven aanschuiven bij scheikunde, waar een zeldzame positieve belangstelling voor blijkt te zijn. Paar scheikundige formules, altijd handig.

U voelt mijn spot. Het loopt allemaal de spuigaten uit. Onopgevoed gajes zonder enige vorm van geweten steekt je rustig neer om helemaal niets. Een verkeerde blik, een onschuldig aanstoten of geschil om iets triviaals. Het kan je dood betekenen.

Enquêtes tonen, dat we gelukkig zijn. Ondertussen zijn scholen verworden tot bunkers met kluiscontroles, beveiligers, toegangspoortjes en leerkrachten, die alles pikken uit vrees om slachtoffer te worden van het losgeslagen tuig, inclusief opvliegende familie. Vertel mij wat.

Te veel ouders falen. Hebben al desastreuze moeite met zichzelf en totaal geen grip op hun met messen bewapende kroost. Wrang, maar met deze geflopte opvoeders kom je niet verder met messentrekkers. Echt niet? Nee!

Geen steek!

Uit de krant