Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

RACISME

Column 327 keer gelezen

In Aalst reed in de carnavalsoptocht een wagen mee, die de gaskamer uitbeeldde. Inclusief, getransporteerde joden. “Moet kunnen”, meenden betrokkenen. Carnaval mag best wat schuren. Schuren? Tuurlijk jôh, lachen! Of was hier toch sprake van Coronavirus, fase koffie met cake?

In Spanje dachten ze ook zo. Daar liepen tientallen nazi-soldaten mee. En ook daar, in gestreepte pakken, Joodse gevangenen. Grote verontwaardiging. Spaanse uitleg was even hilarisch als knots. Ze deden dit om de holocaust te herdenken en de slachtoffers te eren. (…) Corona of restanten Spaanse griep?

Racisme steekt mondiaal de kop op. Op voetbaltribunes is het al jaren bal. Herinner u aan afgelopen donderdag. Ajax tegen Getafe. Bal rolt uit. Spaanse speler pakt de bal om in te gooien. Nee, dan de Neanderthalers vlak achter hem. Ontluisterend.

Enkelen treden volledig buiten hun oevers van het betamelijke. Ze krijsen, steken hun middelvinger omhoog en beginnen met uitpuilende ogen een scheldpartij. Reacties van onontwikkelde holbewoners. Zulke debiele gasten moeten de volgende dag weer gewoon naar hun werk. Schuldig, of toch gevangen door Corona?

Was natuurlijk niet direct racisme, maar onversneden onmacht. Treiterende Spanjaarden, die de door het chauvinistische publiek zelfbenoemde voetbalgoden een lesje internationaal voetbal gaven. Kon een deel van dat publiek slecht hebben. Met als gevolg krijsende idioten, die zichzelf met het schuim op de lippen voor een miljoenenpubliek voor aap zetten.

Racisme. Uitschelden van bevolkingsgroepen als negers en homo`s. Het tij lijkt nauwelijks te keren. Ondanks vele maatregelen als lespakketten voor scholen, spotjes, posters en wat al niet meer. Het uitschelden van de in hun ogen inferieure gezelschappen lijkt voor te veel zwakzinnigen een normale dagelijkse (digitale) bezigheid.

Gekleurde voetballers moeten het wekelijks aanhoren. Scheldwoorden en oerwoudgeluiden. Dat in het eigen team ook gekleurde spelers lopen ontgaat dit opgehitste groepje hersenlozen. Het zijn hun primaire reacties, die niet direct gebruik maken van de drie hersens, die zich ergens onder hun schedel verstopt houden.

Vandaag de dag moet je natuurlijk alles herleiden tot dat Coronavirus. Komt dat achterlijke gedrag hier uit voort? Dat weet je dan weer niet. Van deskundigen moeten we het al helemaal niet hebben. Moet er besmuikt om lachen. “Dit kan uitlopen tot een ramp”, mekkert de eerste. “Het is gewoon een wat uit de hand gelopen griepje”, orakelt de volgende. Handen wassen, dat is de enige gemeenschappelijke noemer van deze afgestudeerde pedante wijsneuzen.

En in je elleboog kuchen. Ook zoiets. Alle virologen storten zich op hun moment van faam. Hier zaten ze op te wachten. Zo`n virus haalt hen uit het isolement van stoffige boeken en borrelende flesjes in het lab. Op tv! Dan bèn je wat.

Terug naar het racisme door die onvoltooide foetussen. Àls ze misschien kunnen lezen, voor hen de volgende oeroude wijsheid.

“Spreek pas dan, als je zeker weet dat wat je wilt zeggen, mooier is dan stilte!”

Uit de krant

Uit de krant