Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

DONDER OP!

  •   keer gelezen   Column

Moet het zelf opzoeken. Schaamte. Psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen en/of normen van anderen. In verband met angst om misprezen of niet geaccepteerd te worden. Boem!

Mondvol, voor een woord van acht letters. Breng schaamte klassiek in verband met rode kop, hakkelen of wegduiken. Buikpijn, mijden van contacten of het bedekken van lichaamsdelen, die je liever niet toont.

Van dat laatste ben ik het ideale voorbeeld. Oversizede XL-poloshirts om mijn dikke pens en bakvis-tieten te verstoppen. Gêne, schreef er eerder iets (anders) over. Vaak is zich schamen onnodig en zit het meer in jezelf, dan het beeld waarvan je vermoed, dat derden van je hebben.

Woord schaamte rukt echter op. Niet te stuiten opmars in onze huis-tuin-en-keukentaal. Gaat me tegenstaan. Soms moet je je bijna voor alles schamen. Nou, mooi niet! Laat me niets aanpraten, te veel ego. Maar dan toch….!

Nu weer sproeischaamte. Weet ik weer geen raad mee. We hebben een bescheiden tuintje. Niets bijzonders. Wel secuur en consequent onderhouden door mevrouw Lamping. We zitten er bij redelijk tot goed weer vaak in. Ontbijten, lunchen en dineren in die tuin. Zalig!

Vanuit de overheid werd aangeraden minder stenen te plaatsen, zodat het water bij stortbuien kan weglopen. Hun slogan luidde ongeveer: “Meer groen, daar moet je het mee te doen!” Had ook kunnen zijn: “Minder steen, anders loopt het water nergens heen!” Soit, ze hebben mij niets gevraagd. Eigen schuld.

Wij hebben brede borders met veel fraaie planten. Die moet je onderhouden. Juist tijdens hittegolf. Dus sproeien we dagelijks. Keurig als het bijna donker wordt en de zon ligt te pitten. Fout!!!! Mag niet, kan niet! Meer groen, maar daar is nu van alles om te doen. Sproeischaamte! Krijg nou wat.

Ik woon langs een dijk. Met redelijk hoge begroeiing. Kruipt daar soms binnenkort de sproeipolitie met waterpistool? Ligt er straks een vette boete van die aqua NSB’er op de mat met de uitleg: “Op 11 augustus verbruikte u 31 liter te veel water!” Met aftrek van een marge van 5 liter komen we op 26 liter overmaat. Dat is €80!”

Sproeischaamte, vliegschaamte, vleesschaamte, koopschaamte, klimaatschaamte. Wat volgt? Pindakaasschaamte? Natte okselschaamte? Eierkoekschaamte? Kan lijst moeiteloos langer maken. Ga ik over het aantal toegestane woorden heen. Wat hadden Adam en Eva het eigenlijk gemakkelijk. Lekker in je nakie rondhuppelen. Woordschaamte bestond niet eens.

Dáár ligt de essentie van dit stukje. Als je weinig tot niets weet, als het simpelweg niet bestaat, kun je je ook niet schamen. Wij creëren de schaamte zelf. (…) We vinden iets uit, gebruiken het jarenlang en gaan ons vervolgens zitten schamen (vliegtuig, auto, kolencentrale enz. enz.) Daar zit eenvoudig het probleem; ons voortschrijdend inzicht.

Schaamte is dus misplaatst. Veranderingen zullen altijd plaatsvinden. De mens zit niet stil. Nu worden we om alles op de vingers getikt. Moeten we ons om alles schamen. Mooi niet. Waanzinnig kortzichtige beschuldigingen.

Zelfs, schaamteloos!

Meer berichten