Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

COLUMN

€10.000

  •   keer gelezen   Column

We gaan 18-jarigen €10.000 (Lees: Tienduizend) schenken. Zonder restricties of bindende voorwaarden. Natuurlijk ben ik het er mee eens. Vanzelfsprekend.

Jeugd komt al te kort. Omdat niemand iets voor ze organiseert en de corona narigheid ook zand in de motor strooit. Dan verveelt de jeugd zich. Creatief vinden ze vaak toch vormen van vermaak.

Dan steek je auto`s in de brand, waar mensen jaren voor spaarden of waar ze hun minder valide gezinslid in dienen te vervoeren. Dan mol je de ruiten van bushokjes of verniel je straatmeubilair. Begrijpelijk. Wat moet je anders doen?

Heb er alle begrip voor. Rond de 18 jaar zijn, valt echt niet mee. Kan dus goed begrijpen, dat je zo`n misdeelde groep lekker wilt verwennen met een geinig bedragje van €10.000. Zijn ze even van de straat en blijft alles heel. Overduidelijke win-winsituatie.

Of ik dit meen? Wat dacht uzelf? Jesse Klaver blijkt presentator van de Surpriseshow. Soort van gillende keukenmeid als die kale roeptoeter Gaston. Staat Jesse ineens voor je deur. Schrik je je sowieso de pokken.

Krijgt een laatpuber €10.000 in zijn of haar handen gedrukt. Omdat je 18 jaar bent. Jesse kijkt je dan aan met zijn trouwe hondenogen, haalt klassiek zijn handen door de warrige krullen en toetert dan luid: “Veel plezier!” Supermarkten kunnen vervolgens fluiten naar hun vakkenvullers. Kranten naar hun bezorgers.

Deze Groen Links goeroe is volledig van het padje. Ontoerekeningsvatbaar. Tuurlijk, er is ongelijkheid. Er bestaat een verschil in kansen. Als je echter denkt, dat je dit oplost met het verstrekken van een substantieel bedrag, spoor je niet. En zo`n poenpias is dan ook nog door het volk gekozen.

Krijg visioenen. Zie een Groen Links vergadering voor me. Alle sandalen -en vintagetypes rond de tafel met kopje green tea en heilzaam havermoutkoekje. Dan ontvouwt opperpriester Jesse het plan om €10.000 uit te delen. Als simpel cadeautje.

Vraagje. Is er dan niemand in dat gezelschap, die de wenkbrauwen fronst, zich half verslikt in dat havermoutmisbaksel en vervolgens zegt: “Jesse, niet doen, knul!” Om vervolgens nog de puntjes op de “i” te zetten met: “En zou je trouwens niet eens langs je huisarts gaan?”

Het idee van Groen Links is achterlijk. Riekt sterk naar het ronselen van jonge kiezers, áls ze al mogen kiezen. Jesse wil het bedrag ophalen bij miljonairs. Makkelijk scoren, heet dat. Jong volwassenen, die zomaar een mega bedrag in handen krijgen.

Er zullen schranderen zijn, die het gebruiken om latere studieschuld te verlichten. Vermoed, dat het merendeel het woord startkapitaal verkeerd begrijpt en snel richting Playa de Aro start om lekker wat pegels stuk te slaan in de cafetaria van Juan, die ook nog wat druipende pollo`s aan het spit heeft draaien.

Plan Jesse Klaver, een bezopen idee. De 18-jarigen zien hem als hún geldezel, hún onverwachte sponsor voor rijlessen. Jesse brengt geluk! Geluk? Ik weet dan wel een betere naam voor geschifte Jesse. Welke?

Klavertje vier!

Meer berichten