Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

YES, L`DAM-V`BURG!

Column 65 keer gelezen

Dagelijks 06:59 uur floept de radiowekker aan. Geen lang slapers. Toch kijken we tot laat naar Netflix. Nagenoeg iedere avond. Tot pakweg 1 uur. Biologisch, een makkie.

Wij racen zo`n Netflix serie af. Altijd maffia, moord of thriller. Heerlijk! Nooit reclame, nooit een derde rangs BN-er en helemaal geen kleppende deskundigen, waarvan er nog nooit een zo deskundig was, dat een probleem werd opgelost.

Radiowekker begint met nieuws. Ik spits de oren bij fileberichten. Voordat ik douche wil ik ze horen. Kinderachtig. Toch vind ik het geinig als ik hoor: "Bij Leidschendam staat een file. De vertraging is een kwartier".

Vreemd, klopt. Doet iets raars met me als de naam Leidschendam-Voorburg klinkt. Curieus momentje van "dat zijn wij", wat trouwens niet in onze genen zit.

Mijn vrouw is Amsterdamse, ik Hagenaar met Indo signatuur uit de Vogelwijk. Zeg maar een bekakte Blue Diamond, die Ramona zingt met een Eigenheimer in z`n strot.

RTL filmt straatinterviews regelmatig in Leidschendam. Vind ik ook weer leuk. Kijk je naar journaal en zie je het winkelcentrum met op de achtergrond Appie of Action. "Kijk eens snel", roep ik dan naar mijn vrouw, "dat is bij ons!" Mijn vrouw laat dan meteen weten hoe enorm enthousiast ze daar over is: "Nou, en?"

Leidschendam-Voorburg. Naam van je woonplaats sluipt toch in je genen. Ongemerkt en gluiperig. Het wordt een deel van je leven. Merkte ik ook deze week. Dit nieuws zal u niet ontgaan zijn.

Laura Hansen is terug. Laura, wie? Terug, waarvan? Vakantie? Weekje Torremolinos en een Spaans kippetje van de grill gescoord? Komt Laura van een overvolle camping, waar het zo druk was, dat je `s morgens beter meteen je tanden kon poetsen voor de avond. In Laura`s geval, bom-vol?

Laura Hansen was misschien lid van schietvereniging "IS". (Ik Schiet) En dat mag dus niet. Niets is nog bewezen, maar Laura Hansen werd bij terugkomst plots Laura H. met een balkje voor haar mystieke ogen. Laura H. uit Leidschendam, nee Zoetermeer of toch Den Haag?

Dan krijg ik er de pest in. Oorspronkelijk was het eenduidig. Laura Hansen kwam uit Leidschendam. Zelfs haar Leidschendamse buren werden geciteerd met breaking nieuws: "Het licht brandde nog en de pannen stonden op het fornuis"! Als dat geen sluitend bewijs is. Laura uit Leidschendam-Voorburg, klaar!

Media goochelen met de waarheid. Dan komt Laura H. weer bij ons vandaan, dan weer uit Zoetermeer of Den Haag. Blijf er met je poten vanaf. Wij waren eerst!

Steden willen zich voor miljoenen profileren met start Tour de France of EK. Wij krijgen gratis Laura, waarvan we hopen, dat het toeristen lokt, die hijgend vragen: "Waar woonde ze nou? Brandt het licht nog steeds? En waren het BK pannen?"

Jazeker, wij (yes!) waren even nationaal nieuws. Met een soort van neo Mata Hari. Leidschendam-Voorburg in de picture. Zalig! Om nogmaals de buren te citeren: "Er kwamen mannen met lange baarden!" Laura uit Leidschendam-Voorburg.

Dat zit met die baarden wel snor!

Uit de krant